Sindicatele din Educație critică decizia autorităților de a obliga cadrele didactice să prezinte test negativ odată la 14 zile din cont propriu

0

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) critică dur dispoziția ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, prin care cadrele didactice și nedidactice sunt obligate o dată la două săptămâni să facă teste din sursele proprii în cazul în care nu sunt vaccinate. Sindicaliștii din educație califică această decizie drept una abuzivă și care vine să încalce flagrant drepturile și libertățile cetățenești.

Federația face apel către Guvern și în special către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, să anuleze această dispoziție, ”deoarece insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

Sindicaliștii atrag atenția ministrului Nemerenco că sute de angajați din sistemul educațional și-au exprimat nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele. Federația mai atrage atenția ministrului că, toți pedagogii achită lunar contribuții de 9% din salariu pentru asigurarea medicală, fapt care le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. De asemenea, există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare sau care au contraindicații medicale. 

FSEȘ reiterează că imunizarea populației este un lucru necesar pentru a depăși  criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare.

”Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea Drepturilor Constituționale la Muncă, la Sănătate și la Viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”, se menționează într-o declarație a Federației Sindicale a Educației și Științei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata