Astăzi, la Spitalul Raional Soroca „Anatolie Prisăcari” a fost inaugurată, după reparație capitală, secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și a fost pus în funcțiune tomograful computerizat din centrul primar AVC.
La eveniment au participat: președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministra sănătății, Ala Nemerenco, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja, administrația și personalul medical al instituției.
Secția ATI va activa pe 12 paturi și va acorda asistență medicală tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, cu patologii cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Spitalul Raional Soroca fiind unul dintre cele 11 centre primare AVC, secția va prelua inclusiv pacienții care au suferit accident vascular cerebral din raionul Drochia. Totodată, în cadrul laboratorului modernizat se vor efectua toate analizele de urgență necesare 24/24.
Reparația capitală a secției ATI a fost realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19” în Republica Moldova. De asemenea, atât din sursele bugetului de stat, cât și cu suportul partenerilor externi, secția a fost dotată cu mobilier și echipamente medicale de înaltă performanță, necesare pentru acordarea ajutorului medical pacienților în stare gravă. Costul total al investițiilor este de circa 20 de milioane de lei.
Totodată, Spitalul Raional Soroca a fost dotat cu un tomograf computerizat de ultimă generație, cu capacitatea de 64 de slice, care va ajuta medicii să stabilească rapid și cu precizie înaltă diagnosticul, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral. În același timp, aparatul va fi utilizat și pentru alte urgențe medicale, cum ar fi: traumatisme, hemoragii interne, maladii cardiovasculare, oncologice, respiratorii, reducând considerabil rândul de așteptare pentru asemenea investigații și oferind pacienților, în stare critică, acces la metode performante de diagnsotic, aproape de locul de trai.
Tomograful computerizat a fost achiziționat din mijloacele financiare prevăzute pentru implementarea Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, în conformitate cu Acordul-cadrul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), în sumă de circa 8,2 milioane de lei.
Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Raional Soroca și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în anul 2023 suma de circa 40 de milioane de lei.