Intenția Guvernării PAS de abolire a regimului duty-free este în detrimentul intereselor economice ale țării, iar acest lucru va duce la reducerea cu până la 80 la sută a vânzărilor din aeroport. Mai mult, din această cauză vor avea de suferit producători locali, vânzarea produselor în aceste magazine fiind, de facto, o formă de export. Opinia aparține expertului economic Expert-Group Stas Madan, care a mai adăugat că abolirea regimului duty-free este o măsură luată discreționar care nu face cinste deloc climatului investițional al Republicii Moldova.
„În opinia mea inițiativa de abolire a regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. Nu înțeleg de ce noi trebuie să fim proștii satului și să renunțăm la un instrument de competitivitate utilizat de toate țările din regiune, inclusiv cele din UE pentru călătoriile în afara statelor non-UE. Marea Britanie după ce a ieșit din UE a reintrodus regimul duty free pentru călătoriile în UE). Este o măsură luată discreționar care nu face cinste deloc climatului investițional al Republicii Moldova”, a scris Stas Madan.
Economistul face trimitere și la o analiză, publicată recent de Expert-Grup, care, de asemenea, critică intenția autorităților de abolire a regimului duty-free.
„În UE după cum vedeți și din analiză, s-au acordat 7 ani jumate pentru ca agenții economici să se conformeze cu noua realitate. Știu, o să ziceți că e vorba de o afacere care duce la hoțul de miliarde Șor. Dar pentru potențialii investitori asta nu prea contează. Investitorii străini vor percepe asta că Guvernul poate oricând în mod discreționar lua măsuri care schimbă regulile de joc în timpul jocului. De altfel, în ultima evaluare a Departamentului de Stat al SUA privind climatul investițional din RM este inoculată și această idee. Vor avea de suferit inclusiv producătorii locali care își vând produsele prin intermediul magazinelor Duty Free, pentru care asta de facto este o formă de export. Referitor la scutirile fiscale de 2 miliarde lei anual se creează degeaba așteptări eronate că după abolirea regimului duty free încasările la buget vor crește fulminant. Doar că logica economică este diferită de logica matematică, iar după abolirea regimului dat vânzările se vor reduce cu cel puțin 70-80%, iar impactul asupra bugetului va fi unul neglijabil”, a mai scris Stas Madan.
Expertul a mai adăugat că este este eronat să zici că nu există diferență în prețurile din magazinele duty free și prețurile interne. Potrivit lui, oricine a trecut prin aceste magazine și a procurat de acolo poate să vadă că prețurile în medie sunt mai mici atât față de prețurile percepute în alte aeroporturi.