Statele Unite au informat Congresul și aliații din Europa cu privire la avansurile Rusiei în dezvoltarea unui nou armament nuclear bazat pe spațiu, potrivit oficialilor actuali și foști. Acest armament este conceput pentru a amenința rețeaua extinsă de sateliți a Statelor Unite, ceea ce a generat îngrijorare cu privire la posibilele consecințe asupra comunicațiilor civile, supravegherii din spațiu și operațiunilor militare de comandă și control.
Oficialii au subliniat că un astfel de armament, dacă va fi implementat, ar putea distruge comunicațiile civile și militare, precum și supravegherea și operațiunile de comandă și control ale Statelor Unite și ale aliaților săi. Cu toate acestea, în prezent, Statele Unite nu dețin capacitatea de a contracara această amenințare.
ABC News a raportat anterior că informațiile se refereau la armele nucleare antisatelit rusești bazate pe spațiu. Oficialii actuali și foști au declarat că lansarea acestor arme nu părea iminentă, dar că există o fereastră de timp limitată pentru a preveni implementarea lor.
Preocupările legate de amplasarea armelor nucleare în spațiu datează de acum 50 de ani; aceasta a fost chiar un subiect secundar în episoadele “Star Trek” din anii 1960, chiar în timp ce tratatul intra în vigoare.
Statele Unite au experimentat cu versiuni ale acestei tehnologii, dar nu le-au implementat niciodată. Rusia dezvoltă capacitățile sale bazate pe spațiu de decenii.
Oficialii militari americani au avertizat că atât Rusia, cât și China se îndreaptă spre o militarizare mai mare a spațiului, în timp ce toate cele trei superputeri lucrează la modalități de a orbi celelalte.
Un raport lansat anul trecut a evidențiat dezvoltarea Rusiei a armelor pentru a orbi alte sateliți, dar a remarcat că Rusia s-a abținut să folosească gama completă a capabilităților antisatelit pe care le-a dezvoltat.
Implementarea unei arme nucleare în spațiu ar fi o avansare semnificativă în tehnologia rusă și o escaladare potențial dramatică.
Tratatul spațial interzice armele nucleare în spațiu, dar Rusia a ieșit din multe tratate de control al armelor din perioada Războiului Rece, considerându-le ca o restricție asupra celei mai importante surse de putere militară.