Statul american care îşi schimbă steagul

0

Statul american Minnesota le oferă locuitorilor săi cadou de Crăciun un nou steag local, adoptat săptămâna aceasta, în contextul în care cel vechi este considerat de zeci de ani rasist faţă de amerindieni, relatează AFP, citată de News.ro.

Pe noul steag, bleumarin şi bleu, apare o stea albă cu opt colţuri, ”l’Etoile du Nord” (Steaua Nordului, în franceză), simbolul şi deviza acestui stat dn nordul Statelor Unite.

”Cea mai mare speranţă a mea este ca noul drapel să reprezinte în mod veritabil statul nostru şi pe toţi cetăţenii săi”, a declarat Andrew Prekker, al cărui steag a fost selectat de o comisie, dintre sute de propuneri prezentate de către locuitori.

Andrew Prekker şi-a exprimat marţi, într-un comunicat, speranţa ca ”toţi locuitorii din Minnesota, indiferent de originea lor, inclusiv comunităţile autohtone şi naţiunile tribale care au fost istoric excluse, să se poată uita la drapelul nostru cu mândrie şi onoare şi să se recunoscă în el.

Steagul actual al Minnesotei, plin de desene, conţine deviza ”l’Etoile du Nord” deasupra unui fermier alb care se sprijină în puşcă, în faţa unui amerindian călare pe un cal şi înarmat cu o lance.

„sHarababură genocidară”

Unul dintre principalii critici ai steagului, alesul Mike Freiberg, l-a catalogat drept o ”harababură genocidară”, potrivit ziarului local MinnPost.

Congresul statului nu s-a opus, iar noul steag urmează să fie arborat prima oară la 11 mai 2024, sărbătoarea locală a Minnesotei, potrivit ziarului.

”(Sunt) încântată să avem un nou steag al statului care îi reprezintă pe toţi locuitorii”, a salutat adjuncta guvernatorului Peggy Flanagan, de origine amerindiană.

”Post să spun, oare, că tot ceea ce nu reprezintă un amerindian gonit de pe pământurile sale un steag mai bun?”, a scris ea ironic pe X.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata