Statul urmează să cumpere sediu pentru Ambasada de la Paris

0

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutarea unui sediu pentru amplasarea Ambasadei Republicii Moldova în Franța. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că, timp de  25 de ani, au fost achitate sume impunătoare pentru chirie, iar această achiziție urmează să se amortizeze în timp, dar și să asigure moldovenilor din Franța acces la servicii consulare calitative, transmite IPN.

Sergiu Odainic, secretar general interimar la MAEIE, a declarat că de trei ani ambasada se află într-un sediu temporar, care trebuie să fie eliberat din 12 septembrie. Acest lucru ar însemna suspendarea serviciilor consulare acordate.

„Cunoaștem cu toții importanța identificării unui sediu pentru funcționarea în condiții optime a ambasadei noastre la Paris, inclusiv pentru a asigura accesul cetățenilor la serviciile consulare cu spațiu adecvat și ghișee care ar procesa mai multe cereri concomitent, pentru a evita formarea aglomerațiilor. Această proprietate se va amortiza în timp creând condiții confortabile cetățenilor care vor utiliza serviciile misiunile, dar și vor contribui la fortificare a profilului țării noastre în Franța, care din cauza  problemelor asociate cu lipsa unui sediu adecvat au avut de suferit în ultimii ani”, a notat responsabilul de la MAEIE.

Potrivit lui Sergiu Odainic, din 1997, sunt 25 de ani de când se achită lunar sume impunătoare pentru încheierea spațiului misiunii. Or acești bani puteau fi investiți în alte proiecte. „Este important de a face această investiție, care va diminua considerabil cheltuielile viitoare, răscumpărându-se în timp. Prin această achiziții evităm achitarea chiriilor extrem de costisitoare, care pentru moment se estimează la circa 300 de mii de euro anual sau cel puțin 25 de mii de euro lunar”, explică Sergiu Odainic.

În prezent, Republica Moldova deține în proprietate sediile misiunilor diplomatice în capitale ca – Bruxelles, Berlin, Praga, Budapesta, Washington D.C., Moscova, Minsk, Odesa, Kiev și New York.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata