Statul va împrumuta 55 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

0

Statul va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare 55 de milioane de dolari pentru a-i investi în dezvoltarea agriculturii. Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul de țară pentru Moldova a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, au semnat acordul de împrumut.

Investițiile vor fi direcționate pentru creșterea veniturilor agricultorilor, pentru crearea noilor locuri de muncă, dar și pentru a implementa practici agricole inteligente.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că din suma totală se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. 25 de milioane de dolari vor fi direcționați pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. 6,5 milioane de dolari sunt planificate pentru fortificarea capacităților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. În jur de 2,5 milioane de dolari vor fi utilizați pentru managementul proiectului.

„Este un program de finanțare foarte important și mult așteptat de fermierii noștri. Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja a menționat că noul proiect consolidează angajamentul și cooperarea Grupului Băncii Mondiale cu Republica Moldova în domeniul reformelor din sectorul agricol. Acesta va fi implementat în Republica Moldova până în anul 2029.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata