SUA au devenit cel mai mare producător mondial de petrol

0

SUA au devenit cel mai mare producător mondial de petrol la sfârșitul anului trecut. Americanii nu doar că au depășit Rusia, dar în prezent produc mai mult petrol decât orice altă țară din istorie. Acest record produce nemulțumiri în cadrul OPEC, care pierde controlul asupra prețului țițeiului. 

În contextul scăderii prețurilor petrolului din ultimele 18 luni, Statele Unite au atins o bornă remarcabilă, stabilind un nou record al producției de petrol, de 13,3 milioane de barili pe zi în noiembrie 2023, potrivit Administrației de Informații din Energie (EIA) a Statelor Unite. În pofida unei încetiniri a activității de foraj, creșterea bruscă a producției a zădărnicit eforturile OPEC (Organizația Țărilor Producătoare de Petrol) și ale aliaților organizației de a epuiza stocurile mondiale de petrol și de a crește astfel prețurile, sttrategie utilizată uzual de OPEC și marii producători din Orientul Mijlociu.

Scăderea cotațiilor futures (contractele cu livrare în viitor) ale țițeiului american, au ajuns la o medie de 77 de dolari pe baril în noiembrie 2023, în scădere de la un maxim de 121 de dolari în iunie 2022.

Forajul scade, dar producția crește

Aceste cotații mult mai scăzute au dus la o încetinire a activității de foraj la nivel mondial. Numărul platformelor active de foraj pentru petrol a scăzut la o medie de 498 în noiembrie 2023, de la un maxim de 623 în decembrie 2022, conform datelor companiei de servicii petroliere Baker Hughes, citate de Reuters. Cu toate acestea, creșterea producției a rămas neschimbată, stabilind un nou record lunar.

Eficientizarea din sectorul de explorare și producție au jucat un rol crucial în menținerea nivelurilor de producție, în ciuda scăderii activității de foraj. Companiile s-au concentrat pe optimizarea proceselor de foraj, pe selectarea celor mai bune amplasamente, pe accelerarea timpilor de foraj și pe forarea unor secțiuni orizontale mai lungi pentru fiecare sondă.

Pentru primele 11 luni din 2023, producția totală de petrol din SUA a crescut cu 337 de milioane de barili față de aceeași perioadă din 2022. Această creștere persistentă a contribuit la menținerea prețurilor petrolului în intervalul 70-80 de dolari pe baril, în ciuda multiplelor runde de reduceri ale producției de către OPEC și aliații săi – ceea ce se reflecta în mod tradițional într-o creștere firească a prețurilor.

Americanii cresc și producția de gaze naturale

În sectorul gazelor naturale, unde nu există un echivalent al OPEC⁺, SUA a înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială. În ciuda unei scăderi a numărului de sonde active, producția de gaze din SUA a atins un record sezonier. Creșterea, deși mai lentă decât în lunile anterioare, a exercitat o presiune descendentă asupra prețului gazelor la nivel mondial.

Experții sunt de părere că eficiența și rezistența de care dă dovadă industria energetică americană, cu doar 501 platforme petroliere active săptămâna trecută, comparativ cu vârful de peste 1.600 de platforme din 2014, demonstrează o formă puternică de progres tehnologic și de creștere a productivității.

Bill Adams, economist-șef la Comerica Bank, a subliniat faptul că creșterea producției de energie va acționa ca un vânt din spate pentru creșterea PIB-ului real, contribuind la un risc mai mic de recesiune în SUA în 2024 și reducând probabilitatea unei stagflații de tip anii 1970, determinată de șocurile de aprovizionare cu petrol.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata