SUA intenționează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie

U.S. Air Force Airmen assigned to the 495th Aircraft Maintenance Unit conduct hot pit refueling at Royal Air Force Lakenheath, England, Jan. 31, 2023. Hot pit refueling enables the aircraft to rapidly and efficiently refuel after landing, maintaining readiness and ensuring mission success. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Seleena Muhammad-Ali)
0

SUA intenționează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei. Ogive de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima ar urma să fie amplasate la baza Royal Air Force (RAF) Lakenheath din Suffolk, conform propunerilor, transmite The Guardian.

Statele Unite au plasat anterior rachete nucleare la RAF Lakenheath și le-au îndepărtat în 2008. Documente ale Pentagonului consultate de ziar dezvăluie contracte de achiziție pentru o nouă facilitate la baza aeriană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Se menține politica Regatului Unit și a NATO de a nu confirma sau infirma prezența armelor nucleare într-o anumită locație”.

Recent, personalități de rang înalt de pe ambele părți ale Atlanticului au făcut apel ca Marea Britanie să fie pregătită în cazul unui potențial război între forțele NATO și Rusia. La începutul acestei săptămâni, Sir Patrick Sanders, comandant al armatei britanice, a declarat că armata regulată de 74.000 de militari trebuie să fie întărită de cel puțin 45.000 de rezerviști și cetățeni pentru a fi mai bine pregătiți pentru un posibil conflict.

Downing Street a exclus orice măsură în vederea recrutării, spunând că serviciul militar va rămâne voluntar.

Carlos Del Toro, secretarul marinei americane, a cerut Regatului Unit să „reevalueze” dimensiunea forțelor sale armate, având în vedere „amenințările care există astăzi”.

Downing Street a pledat în favoarea cheltuielilor guvernului Regatului Unit pentru apărare, spunând că Marea Britanie a fost partenerul preferat de Washington în atacurile împotriva rebelilor Houthi din Marea Roșie, tocmai din cauza „puterii sale militare”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata