Subiectul resurselor energetice accesibile, discutat de prim-ministra Natalia Gavrilița cu eurocomisarul pentru energie

0

Republica Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, dar are nevoie în continuare de suportul Uniunii Europene pentru a găsi alternative accesibile, a declarat, la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița la întrevederea cu eurocomisarul pentru energie, Kadri Simson.

„Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic a fost stabilizată. Am asigurat populația cu resurse energetice pentru această iarnă și am început pregătirile pentru iarna viitoare. Nu doar am gestionat crize, ci și am făcut schimbări, iar Comunitatea energetică a recunoscut că Moldova a realizat, în ultimul an, cel mai mare progres între țările candidate”, a declarat șefa Guvernului. 

În special, Natalia Gavrilița s-a referit la identificarea instrumentelor financiare, inclusiv granturi pentru avansarea pe mai multe proiecte care au trenat ani de zile: construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, creșterea cantităților de energie regenerabilă produsă în țară, dar și realizarea unui amplu program de eficiență energetică în clădirile publice și blocurile de locuit. Având în vedere că Republica Moldova are în continuare o intensitate energetică mare, iar sectorul rezidențial consumă circa jumătate din resursele energetice ale țării, este foarte importantă lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial. 

„Este salutar faptul că ați redus consumul de energie în această iarnă și este important să vă pregătiți pentru următorul sezon rece, prin creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial. UE este interesată să sprijine aceste eforturi”, a declarat comisarul european pentru energie. Kadri Simson a salutat participarea Moldovei la platforma comună de achiziție de gaze, care a fost gândită în scopul negocierii celor mai bune prețuri pentru țările mici. În prezent, prețurile la gaze sunt mai mici ca înainte de război, dar sunt factori impredictibili pe piața internațională, din acest motiv platforma va putea oferi o alternativă. 

Șefa Cabinetului de miniștri a mulțumit oficialilor europeni pentru suportul acordat la interconectarea sistemului electric național la rețeaua europeană ENTSO-E, precum și pentru posibilitatea de a participa la Platforma pentru Energie. De asemenea, prim-minis威而鋼 tra Natalia Gavrilița a exprimat recunoștință blocului comunitar pentru suportul bugetar oferit anul trecut și pentru ultimul ajutor de 250 de milioane de euro – asistență financiară anunțată recent pentru sectorul energetic – bani care vor merge la suplinirea Fondului de vulnerabilitate energetică, prin intermediul căruia sunt acordate compensații la gaze și electricitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata