Suedia: A fost lansat cel mai mare exercițiu militar din ultimii 25 de ani

0

Suedia a lansat luni cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani. În cadrul exercițiului participă aproximativ 26.000 de soldaţi din 14 ţări. Asta în contextul în care ţara scandinavă se confruntă un impas în privinţa aderării la NATO, scrie DPA. Forţele armate suedeze au anunțat într-un comunicat că exerciţiile au loc în aer, pe uscat şi pe mare într-o mare parte a ţării.

Manevrele au fost supranumite Aurora 23 și vor continua până la 11 mai. Acțiunile vor fi concentrate în nordul şi sudul ţării, dar şi pe insula strategică Gotland.

Exercițiile au rolul de a exersa respingerea unui atac armat major asupra Suediei. În cadrul misiunii vor participa militari din Statele Unite, Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Norvegia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania şi Franţa, majoritatea membre ale NATO.

Alături de Finlanda, regatul scandinav a cerut să se alăture alianţei militare în mai 2022 în urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Helsinki a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al NATO la 4 aprilie, dar cererea suedeză, care trebuie ratificată de toate ţările membre NATO, încă se confruntă cu ostilitatea Ankarei şi a Budapestei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata