Supertaifunul din Filipine a făcut aproape 400 de morți

0

Oficialii filipinezi și locuitorii din zonele afectate de supertaifunul Rai au făcut un apel la ajutor pentru hrană, apă și adăpost. Dar drumurile deteriorate, inundațiile și distrugerea liniilor electrice și de comunicații îngreunează eforturile autorităților și organizațiilor umanitare de le sări în ajutor, relatează Reuters.

Taifunul Rai, cel mai puternic care a lovit arhipelagul în acest an, a ucis aproape 400 de oameni și a afectat alți 1,8 milioane. 630.000 dintre ei au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Situațiilor Umanitare.

„Proviziile noastre de alimente se epuizează. Poate că, în câteva zile, nu vom mai avea deloc”, a spus Fely Pedrablanca, primarul orașului Tubajon de pe insula Dinagat.

Zona fost devastată de taifun și doar 9 din cele peste 2.000 de case din oraș au rămas în picioare, a mai spus ea.

Paza de coastă a trimis nave în zonele încă blocate după taifun, în timp ce Crucea Roșie din Filipine a încercat să evacueze oamenii în siguranță, inclusiv turiștii străini blocați pe insula Siargao.

„Luptăm cu un dezastru extraordinar. Este la fel ca Haiyan”, a spus președintele RPC, Richard Gordon, referindu-se la unul dintre cele mai puternice cicloane tropicale înregistrate vreodată, care a ucis 6.300 de oameni în Filipine în 2013.

În provincia Leyte, centrele de evacuare au fost distruse, a spus Roger Mercado, șeful interimar al agenției de lucrări publice. El a cerut corturi și materiale de construcție.

Daunele aduse infrastructurii din Leyte, unde locuitorii au, de asemenea, nevoie disperată de hrană și apă, ar putea ajunge la 3 miliarde de pesos (60,14 milioane de dolari), a mai spus Mercado.

Cel puțin 375 de persoane au fost ucise în urma taifunului de joi și 56 sunt date dispărute. Peste 500 de oameni au fost răniți, a anunțat poliția marți.

„Guvernul a trimis produse alimentare și nealimentare, dar acestea nu sunt suficiente pentru că mulți omeni au nevoie de ele”, a spus un oficial local Danilo Atienza.

Președintele țării, Rodrigo Duterte, a cerut luni agențiilor de stat să restabilească alimentarea cu energie electrică și comunicațiile și a promis 10 miliarde de pesos (200 de milioane de dolari) pentru reparații.

Ajutorul extern a început să sosească, de asemenea, în Filipine, inclusiv din Japonia și China, în timp ce ONU a promis de asemenea că va colabora cu partenerii și pentru a asigura adăpost și hrană pentru cei afectați de taifun.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata