Tarifele pentru evacuarea gunoiului, în Capitală, au fost majorate

0

Locuitorii municipiului Chișinău plătesc, din 1 iulie, tarife de două ori mai mari pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor. O decizie finală în acest sens a fost luată de primarul Capitalei, Ion Ceban. Asta în timp ce directorul interimar al Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, ridică lunar un salariu de 67 de mii de lei, iar când a activat în calitate de consultant în cadrul acestei unități economice a primit până la 100 de mii de lei pe lună. Despre acest subiect scrie activistul civic Mihail Bagas, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul municipal Chișinău a aprobat, în luna iunie, un proiect de decizie prin care a pus în sarcina primarului Capitalei, Ion Ceban, majorarea tarifelor pentru evacuarea gunoiului. Astfel, pentru persoanele fizice, care locuiesc în blocurile de locuințe, tariful lunar pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor este de 17,5 lei, în comparație cu 9,25 lei, iar în cazul caselor particulare este de 35 de lei, față de 18,5 lei, cât a fost anterior. În context, activistul civic Mihail Bagas se întreabă retoric cui îi convine majorarea acestor tarife și cui îi convine salariul.

„Șeful Regiei Autosalubritate, care primește un salariu de 67.000 de lei pe lună, a spus că, potrivit calculelor, locuitorii Chișinăului ar trebui să plătească 51 de lei pentru colectarea gunoiului per persoană! Mai exact, dacă într-un apartament locuiesc doi adulți și doi copii, atunci, în total, ar trebui să plătească câte 204 lei/lună. Dar fiindcă sunt amabili, va fi suficient de plătit câte 27 de lei pentru fiecare persoană, apoi, scărpinându-se la ceafă, a fost de acord cu majorarea până la 18 lei sau de două ori mai mult. A crezut că oamenii au început să producă mai mult gunoi, dar cum a numărat? Pe degete, dar a numărat, iar ulterior a refuzat aceste calcule. Economist ciudat”, menționează Bagas în postarea sa.

Activistul civic Mihail Bagas mai spune că actualul șef al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, s-a ales cu venituri grase de când activează în această întreprindere municipală.

„Aceeași persoană (n. r. Igor Gîrlea), timp de câteva luni, cât a activat în calitate de consultant al acestei întreprinderi, a primit până la 100.000 de lei pe lună. În prezent, în această unitate economică activează doi astfel de consultanți. Ei bine, vă imaginați ce salarii primesc aceștia? În schimb, primarul Ion Ceban nu îi cere să reducă salariile, nu publică contractele de împrumuturi de la băncile europene, în valoare de 22 de milioane de euro, pentru care s-a angajat să majoreze tarifele în fiecare an și continuă să dea vina în totalitate pe creșterea prețurilor, fapt convenabil pentru el. Iar opoziția cu denumirea PAS și Platforma DA, ca întotdeauna, nu vede nimic, nu știe nimic, dar votează. Felicitări pentru creșterea tarifelor pentru gunoi! Acum oamenii și companiile plătesc de două ori mai mult. Calitatea serviciilor, desigur, va rămâne aceeași”, a conchis Mihail Bagas.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata