Tarlev: Diaspora este un pilon important în democrația din Moldova

0

Vasile Tarlev, Fost Prim-ministru al Republicii Moldova și lider al partidului “Viitorul Moldovei”, a discutat detaliat într-un interviu pentru Gagauziya Radio Televizionu despre implicarea diasporii și relațiile politice internaționale.

În cadrul interviului acordat de Tarlev jurnalistei Nina Dimoglo, a fost abordată problema implicării diasporii în procesele politice din Moldova. Referindu-se la influența pe care diaspora o poate avea în alegerile prezidențiale iminente, Tarlev a subliniat importanța sprijinului acordat cetățenilor moldoveni din străinătate: “Diaspora sunt cetățeni ai țării noastre și este important să îi sprijinim. Trebuie să le oferim condiții favorabile pentru a-i încuraja să participe activ la viața țării.”

Întrebarea despre participarea activă a diasporei ruse în alegeri a condus la o discuție despre relațiile Moldovei cu Rusia. Tarlev a reflectat asupra participării sale la forumuri economice internaționale, inclusiv la BRICS 2024 din Moscova, subliniind importanța unui dialog echilibrat și constructiv: “BRICS reprezintă o organizație foarte atractivă și puternică, cu membri care contribuie semnificativ la economia globală.”

În legătură cu diaspora moldoveană din Rusia, Tarlev a exprimat preocupări legate de condițiile în care aceștia sunt implicați în procesul electoral: “Situația este foarte ambiguă. Diaspora este fragmentată și neunită în organizațiile sale. Excluderea lor de la posibilitatea de a vota electronic este deja o lovitură sub centură adusă respectului lor și statutului lor.” El a subliniat necesitatea ca autoritățile moldovene să faciliteze participarea activă a diasporei la procesul democratic: “Vom vedea deciziile viitoare cu privire la deschiderea secțiilor de votare, dar este crucial să nu încălcăm drepturile cetățenilor noștri, indiferent unde trăiesc.”

În concluzie, Vasile Tarlev a pledat pentru o abordare responsabilă și echitabilă în gestionarea relațiilor cu diaspora și partenerii internaționali, subliniind necesitatea respectului reciproc și a protejării drepturilor cetățenilor moldoveni în străinătate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata