„Te salut, Chișinău!” a încununat aniversarea cu lansări de carte, muzică folk, expoziții de pictură și proiecții de film

Chisinau, the capital city of the Republic of Moldova. Aerial view of the central park, from drone. Chisinau is the name of the city}
0

Chișinău, capitala Republicii Moldova, și-a sărbătorit cea de-a 587-a aniversare de la prima atestare documentară cu cea de-a treia ediție a Festivalului „Te salut, Chișinău!”. Evenimentul a adus la un loc o gamă diversă de forme artistice, incluzând lansări de carte, muzică folk, expoziții de pictură și proiecții de film.

“Chişinău este despre oamenii talentaţi, locurile frumoase şi arhitectura şi cultura deosebită care schiţează un oraş modern şi confortabil”, a declarat primarul Ion Ceban.

În scuarul „Mihai Eminescu必利勁 ”, festivalul a debutat cu o expoziție de pictură a autoarei Iraida Ciobanu, care a adus în prim-plan locuri inedite din Chișinău. “Cartea este un studiu amplu despre reprezentările orașului Chișinău în literatura internațională și impresiile vizitatorilor străini, care au fost în trecere sau au locuit o vreme în Capitală și, la plecare, le-au fixat în scrisul lor”, a declarat autoarea Aliona Grati despre lucrarea sa în două volume, „Chișinău prin morile timpului. Eseu de imagologie literară”, lansată în cadrul festivalului.

Muzica a fost și ea un punct de atracție al evenimentului, cu interpretări folk din partea unor artiști precum Georgeta Voinovan, Silvia Grigore, Ruslan Ciotu, Aliona Leșanu, Ion Razza, Victor Buruiană, Andrei Cărăuș și actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Seara a culminat cu lansarea filmului documentar „Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu în universul Chișinăului”, care descrie contribuţia instituţiei la viața culturală și intelectuală a orașului.

“Sunt mândru de faptul că orașul Chișinău s-a transformat, la fel și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care a îmbrățișat mai multe metamorfoze, menținând angajamentul de a fi o resursă publică de cunoaștere, accesibilă pentru toți chișinăuienii prin colecțiile sale, dar și proiectele de cercetare despre Chișinău”, a subliniat Ceban.

În final, publicul a avut ocazia să se delecteze cu filme documentare din noul serial de filme „CHIȘINĂU prin Morile Timpului. Mituri și legende urbane”, proiectate în inima Capitalei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata