Tot mai mulți copii se infectează cu COVID-19. Ceban: În spitalele municipale a depășit capacitățile de internare

Bild: Fotolia Das Kantonsspital macht im vergangenen Jahr 50 Millionen Gewinn
0

Numărul copiilor infectați de Covid este în creștere, iar în spitalele municipale a depășit capacitățile de internare! Potrivit primarului general Ion Ceban, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău a solicitat implicarea Ministerului Sănătății deschiderea noilor secții de tratare Covid, anume pentru copii în spitalele Republicane.

„La Spitalul municipal Boli Contagioase Copii și la Spitalul municipal de Copii „V. Ignatenco” sunt internați, atât pacienți din Chișinău, cât și din Republică. De ajutor au nevoie toți. Respectiv, în această seară specialiștii noștri au reiterat această poziție la ședința de la Ministerul Sănătății și au cerut deschiderea de noi secții Covid pentru copii în Spitalele Republicane.

În prezent:

 • Spitalul Clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco” are disponibile 4 secții cu 117 paturi pentru minorii confirmați cu coronavirus. În prezent, sunt 97 de copii internați.
  ⁃ 106 paturi pentru copiii cu Covid la SCM Boli Contagioase Copii;
  ⁃ 30 paturi (1 secție) pentru gravide (forme ușoare) la SCM „Sf. Treime”
  ⁃ 60 paturi pentru gravide confirmate cu Covid la Maternitatea municipala nr. 2
  ⁃ La Spitalul Gheorghe Paladi vor fi activate 60 de paturi pentru gravide suspecte sau confirmate cu Covid.

Pentru pacienții adulți avem disponibile:

 • 300 paturi la SCM “Sf. Arh. Mihail”;
 • 200 paturi la SCM “Sf. Treime”.
 • de luni, 24 ianuarie activam 150 paturi la SCM de Ftiziopneumologie.
 • Și rămân deja pregătite cele 450 paturi Covid la Departamentul Covid de la Moldexpo.

Despre această criză am atenționat încă în decembrie, când am solicitat evaluarea în comun cu Ministerului Sănătății a situațiilor medicale Covid în municipiu: nu am fost auziți, nu au fost luate măsuri. În situații de pandemie deciziile trebuie discutate și implementate strategic, prin prisma unui Plan de rezervă Covid. Trebuie de intervenit coordonat și de reacționat imediat”, a conchis edilul.

În ședința de astăzi a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a mun. Chișinău Ceban a transpus la nivel de municipiu Hotărârea nr. 2 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 20 ianuarie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata