Trei soluții alternative de îngrijire a copiilor, propuse de deputați

0

Deputații Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, au lansat o inițiativă legislativă care prevede trei opțiuni de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Parlamentarii propun instituirea serviciilor organizate de angajator la locul de muncă; servicii oferite de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința acesteia pentru un număr limitat de copii; servicii oferite de îngrijitor/ îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința copilului. Comisia protecție socială sănătate și familie a aprobat raportul la proiect de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului.

În opinia autorilor, crearea unor servicii alternative va spori rata de cuprindere a copiilor de vârstă antepreșcolară în servicii de îngrijire, ceea ce, în ultimă instanță, va determina sporirea ratei de participare a femeilor pe piața muncii, contribuind la reconcilierea vieții profesionale cu cea personală. Proiectul conține clauze privind organizarea serviciilor propuse, monitorizarea și controlul, incompatibilitatea și restricțiile, răspunderea, confidențialitatea, aspecte financiare și fiscale.

Proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului a fost elaborat în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație din Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterilor în cadrul ședinței plenare a Legislativului.  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata