Turcia va propune prelungirea acordului dintre Ucraina și Rusia privind exportul de cereale

0

Hulusi Akar, ministrul Apărării turc a declarat luni, 7 noiembrie, că ţara sa va propune prelungirea cu un an a acordului dintre Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează democracy.md cu referire la Agerpres.

Akar a menţionat că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina şi a pledat pentru prelungirea acordului cu un an.

Cu privire la recenta revenire a Rusiei în acest acord după ce îşi anunţase suspendarea participării pe motiv că ucrainenii ar fi atacat cu drone nave ale Flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene, Akar a subliniat eforturile diplomatice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în acest sens.

“Am spus că luptele şi problemele umanitare sunt chestiuni separate”, a reiterat ministrul, afirmând că “Ucraina a dat garanţii în scris Rusiei datorită medierii Turciei”.

Oficialul turc al Apărării a indicat că cel puţin 431 de nave au părăsit porturile ucrainene şi că cerealele exportate depăşesc deja 10 milioane de tone, în virtutea acestui document semnat în iulie.

“Acum ne-am intensificat eforturile pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale’, a declarat Akar. “Vom propune prelungirea documentului cu un an’, a spus el.

Mediat de ONU și Turcia, Acordul dintre Rusia şi Ucraina a deblocat exportul de cereale şi alte produse alimentare din porturile ucrainene.

Recent, Ucraina negase că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale şi nici nu a făcut vreo concesie.

Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a afirmat că Kievul nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente deja în Acordul privind exportul de cereale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata