Ucraina a primit ultima tranșă din pachetul de ajutor de 18 miliarde de euro al UE

0

Ucraina a primit recent ultima tranșă a sprijinului financiar crucial din partea Uniunii Europene, în valoare de 1,5 miliarde de euro, dintr-un pachet total de 18 miliarde de euro pentru anul 2023. Premierul ucrainean Denis Shmyhal a confirmat această veste joi, subliniind importanța continuării sprijinului financiar din partea UE.

Economia Ucrainei depinde în mare măsură de asistența financiară primită de la partenerii internaționali, iar Kievul se arată îngrijorat cu privire la posibilitatea continuării acestui sprijin, având în vedere blocarea pachetelor de ajutor atât în UE, cât și în Statele Unite, scrie Reuters.

„Am primit astăzi ultimele 1,5 miliarde de euro din pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro. Contăm pe sprijinul constant al UE”, a subliniat Shmyhal pe platforma de socializare X.

Anul acesta, Uniunea Europeană a reprezentat cel mai important donator de sprijin bugetar direct pentru Ucraina, acoperind peste 45% din necesitățile de finanțare externă, conform ministrului ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko.

În perspectivă, pentru anul 2024, Ucraina speră să primească 18,5 miliarde de euro de la UE și peste 8 miliarde de dolari dintr-un pachet american, care include și asistență militară. Votarea pentru aceste pachete a fost amânată pentru începutul anului viitor.

Cu toate că economia țării poate rezista în următoarele luni până la sosirea ajutorului extern, anul 2024 se anunță a fi mai dificil decât anul curent. Astfel, Kievul va trebui să se bazeze pe resursele interne pentru a face față provocărilor financiare.

Ucraina a reușit să reducă nevoile de finanțare externă în 2024 de la 41 de miliarde de dolari la 37,3 miliarde de dolari, în urma măsurilor de maximizare a veniturilor bugetare și de activare a pieței datoriilor interne, conform declarațiilor ministrului ucrainean de Finanțe.

„În timp ce cheltuielile pentru apărare și securitate cresc în detrimentul veniturilor bugetului intern, ne bazăm pe sprijinul partenerilor internaționali pentru a răspunde nevoilor sociale”, a adăugat oficialul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata