Ucraina va produce mii de drone kamikaze în 2024

0

Ministrul ucrainean pentru digitalizare, Mihailo Fedorov, a dezvăluit planurile Ucrainei de a produce mii de drone cu rază lungă de acțiune, capabile să atace în inima Rusiei, până în 2024. Într-un interviu acordat Reuters la Kiev, Fedorov a subliniat că țara sa are deja aproape 10 companii care produc astfel de drone kamikaze, capabile să ajungă până la Moscova și Sankt Petersburg.

Fedorov a evidențiat creșterea industriei dronei din Ucraina în timpul războiului, menționând că această categorie de drone cu rază lungă de acțiune, care acum acoperă distanțe de până la 1.000 de kilometri, nu exista deloc acum doi ani.

În efortul de a sprijini inovația și dezvoltarea acestui sector, Ucraina a alocat aproximativ 2,5 milioane de dolari în granturi pentru startup-urile de tehnologie militară. Fedorov a subliniat că această sumă urmează să fie majorată semnificativ în 2024.

În contrast cu Rusia, unde producția de drone este dominată de stat, Fedorov a menționat că majoritatea producătorilor din Ucraina sunt companii private. Doar una dintre cele 10 companii care produc drone cu rază lungă de acțiune către Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Cu privire la progresele recente, Fedorov a indicat că producția și livrările de drone ale Ucrainei au crescut de peste 120 de ori în 2023, într-un efort de a reduce decalajul cu capacitățile de atac ale Rusiei.

În plus, Ucraina a luat măsuri pentru a reduce dependența de componente străine, inclusiv din China, prin încurajarea producției locale a acestora. Schimbările legislative rapide au eliminat barierele și monopolurile de stat, facilitând dezvoltarea și producția dronei.

Planurile Ucrainei includ instruirea a peste 20.000 de operatori de drone și modernizarea centrelor de formare, subliniind angajamentul său în utilizarea tehnologiei pentru apărare și securitate.

Aceste evoluții reprezintă o etapă semnificativă în eforturile Ucrainei de a-și consolida capacitățile de apărare și de a contracara amenințările regionale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata