UE a cheltuit 35 miliarde euro pe importurile de energie din Rusia

0

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE a cheltuit 35 miliarde de euro (38 miliarde de dolari) pe importurile de energie din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Cifra demonstrează importanţa reducerii dependenţei UE de importurile de energie din Rusia, a afirmat oficialul european.

El a cerut ca această reducere a dependenţei să fie realizată prin extinderea energiei regenerabile.

Lupta contra schimbărilor climatice merge acum mână în mână cu geopolitica, a adăugat Borrell.

Comisia Europeană (CE) a propus marţi noi sancţiuni contra Rusiei, în urma invadării Ucrainei, inclusiv interzicerea achiziţionării de cărbune din Rusia, şi a anunţat că lucrează la un embargo asupra importurilor de petrol.

Importurile din Rusia furnizează aproape un sfert din necesarul de energie al UE. Uniunea Europeană a importat, în 2020, 58% din energia pe care a consumat-o, iar Rusia este în continuare principalul furnizor arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Mixul energetic al UE în 2020 s-a compus din petrol şi produse petroliere (35%), gaze naturale (24%), energie regenerabilă (17%), energie nucleară (13%) şi combustibili fosili solizi (11%), scrie Agerpres, citând datele oficiale Eurostat.

Rusia este furnizorul cheie al UE de gaze naturale, petrol şi cărbune, care sunt principalele produse energetice din mixul energetic al blocului comunitar. În 2020, importurile din Rusia au acoperit 24,4% din necesarul de energie al UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata