UE va suspenda pentru un an taxele la importul din R. Moldova

0

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European a votat un regulament, potrivit căruia, taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din R. Moldova către Uniunea Europeană vor fi suspendate pentru un an.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a menționat că războiul din Ucraina a afectat puternic economia din R. Moldova, iar produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere.

“În 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import și să ridicăm cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri”, a scris Siegfried Mureșan.

Mureșan a precizat că după aprobarea în Comisie, Parlamentul European urmează să voteze acest regulament în sesiunea programată la începutul lunii iulie, iar decizia să intre în vigoare din 24 iulie. De asemenea, europarlamentarul a mai declarat că un pas următor în relațiile comercial-economice dintre R. Moldova și UE ar fi liberalizarea comerțului.  

“O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”, a conchis Siegfried Mureșan.

Accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ R.  Moldova în ultimul an.Astfel, exporturile din R. Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata