Un expert în Drept desființează legea PAS privind securizarea spațiului informațional: “Nu este nici o trimitere la nici un caz din jurisprudența CEDO”

0

“Tocmai mă scutură!” Astfel a reacționat expertul în drept, directorul departamentului Justiție și Drepturile Omului în cadrul fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, după ce a examinat legea PAS cu privire la securizarea spațiului informațional. În cadrul unor dezbateri pe platforma parlamentară, expertul a criticat dur inițiativa majorității parlamentare de a-i permite Serviciului de Informații și Securitate să decidă asupra sistării activității unor siteuri.

“Eu vreau să întreb oamenii de la SIS, da câți specialiști au ei în libertatea de exprimare? Pentru că raportul, echilibristica dintre dreptul al libertatea de exprimare, pe de o parte, și pe de altă parte, securitatea, este o problemă juridică incredibil de sofisticată și complicată, asupra căreia și-au bătut capul nenumărate minți luminate juridice. Dacă dvs credeți că actualmente avem în SIS oameni care sunt capabili uite așa să zică, da, asta e bun, asta e albă, asta e neagră, și să emită acele “indicații executorii”, tocmai mă scutură când aud cuvântul ăsta, eu aș vrea să îi văd pe acești extraordinari specialiști. Sunt îngrijorat pentru că am citit nota informativă și nu este nicio trimitere la nici un caz din jurisprudența CEDO foarte bogată în acest sens, de parcă asta nici nu ar fi o chestiune juridică. Și drept argument, eu am o întrebare: da ce se întâmplă, ce consecințe suportă SIS pentru emiterea indicațiilor executorii vădit ilegale? O să târâiți un om, o instituție prin judecată, după care SIS nici scuză nu își cere, conform acestui proiect de lege. Pe mine mă îngrijorează această larghețe, acest carte blanche care îi este dată SIS”, a declarat Victor Munteanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata