Un fost adjunct al Administrației Penitenciarelor, pe banca acuzaților

0

Dosarul de învinuire a unui fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru falsuri în declarația de avere, în care nu a indicat peste 1.000.000 de lei, în raport cu realitatea constatată de oamenii legii, a fost trimis în judecată, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit datelor primite de procurorii PCCOCS de la inspectorii de integritate, învinuitul și-a declarat fals cifra veniturilor și proprietăților pe parcursul a cinci ani, începând din 2017.

Mai exact, învinuitul nu a indicat în declarația de avere faptul că familia acestuia deține un teren și o casă de vacanță în apropierea Chișinăului (evaluată cadastral la peste 400.000 de lei) și două automobile, peste 600.000 lei obținuți din vânzarea altor trei automobile, bani deținuți în valută străină ca pretinsă donație, precum și a indicat un preț redus la cumpărarea unui alt automobil al familiei sale.

Potrivit Codului penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale se pedepsește cu amendă care variază între 200.000 și 300.000 de lei sau cu închisoare de până la un an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.  

Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, fostul demnitar se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural garantat acestuia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata