Un fost ofițer german a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

0

Justiţia germană a condamnat luni un fost ofiţer din Bundeswehr (armata Germaniei), Thomas H., la trei ani şi jumătate de închisoare, sub acuzația că a transmis informaţii militare confidenţiale Rusiei, după invadarea Ucrainei. El și-a recunoscut faptele și a spus că a dat informații pentru că îi era frică de o escaladare nucleară în Ucraina.

Thomas H. a transmis din proprie iniţiativă informaţii serviciilor secrete ruse, o faptă pe care condamnatul a justificat-o în timpul procesului, la Düsseldorf, prin voinţa sa de a evita o ecaladare nucleară în Războiul din Ucraina, potrivit acuzării.

Verdictul corespunde pedepsei cerute de către parchetul federal, scrie News.ro, preluând AFP.

În mai 2023, fostul ofiţer „a abordat Consulatul General al Rusiei la Bonn şi Ambasada Rusiei la Berlin şi şi-a oferit cooperarea”, se arată în actul acuzării.

El a fost un căpitan în cadrul principalului serviciu de informatică şi logistică al Bundeswehr, însărcinat cu gestionarea echipamentelor militare.

Thomas H. a fost acuzat de faptul că a fotografiat şi transmis documente vechi despre folosirea muniţiei şi a tehnicii aeronautice.

El a recunoscut în timpul procesului că şi-a oferit serviciile ca spion şi şi-a motivat fapta prin frica unei escaladări nucleare în Războiul din Ucraina şi prin dorința de a-şi proteja familia.

În acest fel i-a venit „ideea proastă”, a declarat el la proces, să se adreseze consulatului rus.

„A fost un lucru rău, îmi asum acest lucru”, declara el în aprilie în instanţă.

Numeroase cazuri de spionaj implicând Rusia au fost dezvăluite în Germania de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin cu privire la transmitere de informaţii clasate „secret” serviciilor ruse de securitate (FSB) în toamna lui 2022, acuzaţii pe care le respinge „categoric”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata