Un fost șef INI, trimis în judecată: Ce bunuri și venituri nu a declarat

0

Un fost șef al Direcției “Sud” a Inspectoratului Național de Investigații (INI) a fost trimis în judecată. Acesta este învinuit de fals în declarația de avere și interese personale.

Mai exact, ex-șeful INI este acuzat că în declarațiile de avere pentru perioadele anilor fiscali 2017, 2019 și 2020, pentru a ascunde că el și membrii familiei sunt beneficiari a unei case din municipiul Chișinău, a înregistrat formal dreptul de proprietate pe numele părinților.

“La fel, fostul șef de la INI mai este acuzat că, în aceiași perioadă de timp, a indicat în declarația de avere date false cu scopul de a-și putea justifica proveniența surselor financiare, indicând împreună cu soția acestuia datorii în sumă de 80.000 de euro și 1.600.000 de lei, fără a indica exact numele și prenumele persoanelor fizice care l-ar fi împrumutat pe el și soția lui, aspect care atestă precum că aceste împrumuturi nu au existat în realitate.

Subsidiar, fostului șef de la INI, i se mai impută că, în declarația de avere pentru anul 2019, nu a declarat în mod intenționat un autoturism, pe care l-a dobândit în proprietate din 2019 și care a fost înregistrat pe numele soției sale.

De asemenea, acesta mai este acuzat de către procurorii anticorupție că, în declarația de avere pentru anul 2020, nu a inclus în mod intenționat veniturile salariale ale soției sale, precum și nu a inclus faptul dobândirii în proprietate a unui teren cu suprafața de 0,0598 ha, situat în municipiul Chișinău. La fel, fostul funcționar este învinuit că a inclus în declarația de avere date false ce țin de suprafața unui apartament deținut în proprietate în municipiul Chișinău, indicând suprafața de 66,63 metri pătrați, pe când în realitate suprafața fiind mai mare, și anume de 93,3 metri pătrați. În aceiași declarație, fostul șef de la poliție a inclus date false ce țin de valoarea unui garaj deținut în proprietate în Chișinău, indicând că prețul acestuia constituie 39.891 de lei, pe când în realitate prețul real achitat este aproape dublu, mai mult de 79.000 de lei”, comunică Procuratura.

Procuratura Anticorupție mai menționează că fostul funcționar mai este urmărit penal și pentru îmbogățire ilicită, într-o cauză penală pornită în aprilie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata