Un membru al cercului intim al lui Putin a fost ucis pentru că i-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la proasta gestionare a efortului de război

0

Un confident al lui Vladimir Putin l-a confruntat pe președintele rus în legătură cu greșelile și eșecul războiul din Ucraina, scrie Washington Post, care citează surse de informații occidentale. 

Persoana, care nu a fost numită de Washington Post, i-ar fi exprimat lui Putin îngrijorarea cu privire la proasta gestionare a efortului de război și la greșelile făcute de liderii militari ruși, transmite Digi24.

Potrivit The Post, detaliile despre dezacord și identitatea individului care l-a provocat pe Putin au fost incluse în briefingul primit de președintele american Joe Biden, de la serviciile de informații. 

„De la începutul ocupației am fost martorii unei stări de alarmă crescânde din partea unui număr de persoane din cercul intim al lui Putin. Evaluările noastre sugerează că aceștia sunt deosebit de îngrijorați de recentele pierderi rusești, de direcția greșită și de deficiențele militare extinse”, a afirmat un oficial al serviciilor de informații occidentale, sub protecția anonimatului.

Un alt oficial de rang înalt a declarat că „există o mulțime de oameni care sunt convinși nu merge bine sau că nu este cursul corect de acțiune”. 

Rusia a suferit o serie de eșecuri în campania sa militară în Ucraina. Forțele ucrainene au declanșat recent o controfensivă de succes prin care au împins armata rusă de pe mii de kilometri pătrați de teritoriu din estul Ucrainei, determinând Kremlinul să lanseze o mobilizare haotică a rezerviștilor și a civililor. 

Raportul unei confruntări în cercul apropiat al lui Putin este notabil, deoarece sunt rare momentele în care oficialii de rang înalt de la Kremlin îl provoacă în mod direct. 

Eșecul oficialilor de rang înalt de a pune sub semnul întrebării propriile ipoteze ale lui Putin despre Ucraina a fost adesea citat de analiști ca un motiv probabil pentru progresul slab al campaniei militare. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a recunoscut că au existat dezacorduri cu privire la război. 

„Există un dezacord cu privire la astfel de momente. Unii cred că ar trebui să acționăm diferit”, a declarat Peskov pentru The Washington Post. „Dar toate acestea fac parte din procesul de lucru obișnuit”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata