Un nou membru s-a alăturat Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor

0

Nadejda Hriptievschi a fost desemnată în calitate de membru al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor (vetting). Un  PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament.

Candidatura Nadejdei Hriptievschi a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Aceasta este fondatoare a Centrului de Resurse juridice din Moldova. Anterior, în perioada 2013 – 2018, Nadejda Hriptievschi a fost membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței. Nadejda Hriptievschi este membră a Uniunii Avocaților din Republica Moldova din anul 2011, domeniile ei de expertiză fiind sistemul judiciar, asistența juridică garantată de stat și nediscriminarea.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

De menționat că membrii Comisiei vetting evaluează integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, verifică activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, sunt verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata