Ungaria blochează un ajutor militar din partea UE pentru Ucraina

1

Alocarea a aproximativ 6,5 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei este inacceptabilă pentru Ungaria. Această declarație a ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, a fost făcută luni, 27 mai, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles, unde miniștrii UE au discutat despre asistența acordată Ucrainei prin intermediul Facilității Europene pentru Pace (EPF).

Suma pe care Budapesta o blochează include trei tranșe de 500 de milioane de euro, precum și cinci miliarde de euro din noul fond de ajutor pentru Ucraina, înființat recent. De asemenea, este pusă sub semnul întrebării utilizarea de către UE a profiturilor excedentare din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, transmite democracy.md cu referire la radiomoldova.md.

Potrivit înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, Consiliul UE a aprobat la 27 mai documentele juridice privind utilizarea veniturilor extraordinare din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, asupra cărora liderii UE au convenit anterior pe plan politic.

Țările trebuie acum să cadă de acord asupra modului în care aceste fonduri vor fi vărsate din EPF. „De aici și frustrarea crescândă: toată lumea a fost de acord cu ideile și principiile, dar acum unii își folosesc dreptul de veto pentru a împiedica deblocarea banilor disponibili”, a declarat sursa. Adică, cele cinci miliarde au fost convenite în principiu mai devreme, dar unele instrumente tehnice de implementare sunt în curs de negociere și tocmai acestea sunt cele pe care Ungaria le blochează acum.

Dezbaterile fierbinți din cadrul Consiliului UE

„Am avut o discuție intensă, chiar aprinsă, despre sprijinul militar acordat Kievului, care se confruntă cu unele obstacole pe calea consensului”, a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferințe de presă finale. Potrivit acestuia, majoritatea țărilor UE au cerut ca toate deciziile rămase privind punerea în aplicare a unui nou fond fiduciar pentru a ajuta Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace să fie aprobate cât mai curând posibil, în special decizia privind utilizarea superprofiturilor din activele rusești înghețate.

„Liderii noștri și-au dat consimțământul politic pentru crearea unui fond de ajutor militar pentru Ucraina încă din martie, iar acesta nu este încă operațional. Nu putem permite ca sprijinul militar al UE pentru Ucraina să fie ținut ostatic al altor decizii”, a declarat Borrel. El și-a exprimat speranța că aceste probleme ar putea fi rezolvate la următoarea reuniune a ambasadorilor UE și a declarat că i-a îndemnat pe miniștri să facă asta.

„Am spre aprobare șapte texte juridice privind mobilizarea resurselor pentru sprijinul militar pentru Ucraina. Toată lumea spune că nu ne respectăm promisiunile, nu ne îndeplinim angajamentele la timp. Această întârziere se măsoară în vieți omenești”, a subliniat Borrel. Pentru aprobarea actelor juridice menționate de el este nevoie de o decizie unanimă a tuturor celor 27 de state membre ale UE.

1 Comentariu
 1. Kinaldriz spune

  Конечно, учитывая индивидуальные особенности рельефа вашего земельного участка, размеры и пропорции могут быть и другими.Спорткомплекс «Флагман» Доработанная 2-х ярусная версия комплекса Непоседа-Чемпион с дополнительными возможностями. Горка позволяет деткам легко вылезть на спорткомплекс и делает его более безопасным. Также переставные части обеспечивают большую гибкость и неповторимость спорткомплекса. Подробнее.
  Производство уличных тренажеров
  Купить детская спортивная площадка
  Уличные турники и брусья

  Детский спортивный комплекс Лидер изготовлен из экологически чистых и безопасных для ребенка материалов. Лестницы – металлические, детский навесной набор (качель, кольца, веревочная лестница) – деревянный, канат – хлопчатобумажный, горка и пол “палубы” – влагостойкая фанера, гладиаторская сетка – полипропиленовая веревка, маты и бортики на горке – пвх и поролон.Цветовое исполнение: Синий-жёлтый-красный.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata