Ungaria nu va sprijini negocierile de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE

0

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale ţărilor din Balcanii de Vest, conform reprezentantului permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, transmite Agerpres.

UE va începe negocierile cu Kiev şi Chişinău marţea viitoare, încă sub preşedinţia belgiană, după ce Budapesta şi-a manifestat o primă reticenţă în acest sens.

Cu Ucraina şi Republica Moldova “nu sunt planificate să se mai organizeze conferinţe interguvernamentale în acest an”, a declarat ambasadorul Ungariei într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, guvernul ungar vrea să “avanseze cât mai mult posibil” în procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest deoarece acestea aspiră să adere la UE de “peste două decenii”.

De asemenea, Ungaria are intenţia de a organizeze în regiune un summit cu participarea UE şi a statelor din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, dar încă nu a fost stabilită o dată, conform unor surse diplomatice.

În prezent, UE a deschis negocieri de aderare cu toate ţările, mai puţin cu Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo. Kosovo nu a obţinut statutul de ţară candidată, deşi l-a solicitat, deoarece Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România nu recunosc independenţa unilaterală declarată în 2008 de Priştina faţă de Serbia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata