Ungaria stabilește condiții dure pentru Ucraina în drumul către aderarea la UE

0

Ungaria impune 11 condiții Ucrainei pentru a nu se mai opune în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie Euronews. Potrivit sursei, condițiile au fost făcute publice de premierul maghiar Viktor Orban.

European Pravda a publicat o listă cu 11 cerințe, privind minoritățile, pe care Ungaria le-a înaintat Ucrainei în schimbul acordului acesteia de a sprijini începerea negocierilor privind aderarea țării la UE.

Până în prezent, cererile Ungariei nu au fost publice. Ucraina a primit lista de la ministrul de externe ungar Péter Szijjártó în ianuarie.

Negocierile au continuat de atunci, însă partea maghiară s-a opus întotdeauna publicării listei.

În plus, pentru a se conforma ultimatumului ungar, Olga Stefanișina, viceprim-ministru ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, a fost nevoită să declare că partea ucraineană este pregătită să pună în aplicare în totalitate cele 11 cereri ale Ungariei.

Jumătate din această listă se referă la învățământul în limba maghiară, în special la asigurarea utilizării limbii maghiare în întregul proces educațional. Există, de asemenea, clauze privind statutul teritoriilor în care au trăit istoric maghiari ucraineni, de exemplu, recunoașterea automată a tuturor așezărilor din Zakarpattia ca fiind „tradițional maghiare”, chiar și a celor în care maghiarii nu au trăit niciodată. Unele dintre aceste puncte sunt problematice și nu s-a ajuns la niciun compromis.

O altă parte a cererilor maghiarilor se referă la reprezentarea politică a minorităților naționale, în special la cerința de a garanta reprezentarea lor în parlament. Cu toate acestea, din cauza imposibilității de a pune în aplicare această idee, Budapesta a început deja să dea semnale de disponibilitate de a renunța la ea, deși nu a retras complet cererea.

După cum se menționează în articol, detaliile listei se schimbă treptat și sunt clarificate de partea maghiară în timpul negocierilor. Consultările cu privire la document sunt în curs de desfășurare.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata