UNHCR: Migrația forțată în lume a atins un nou record, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

0

Numărul persoanelor forțate să își părăsească locuințele a crescut în fiecare an în ultimul deceniu și se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor. Această tendință poate fi inversată doar printr-un nou impuls concentrat în direcția instaurării păcii, a declarat astăzi UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.

Potrivit raportului anual al UNHCR privind tendințele globale, până la sfârșitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate din cauza războiului, violenței, persecuțiilor sau abuzurilor împotriva drepturilor omului se ridica la 89,3 milioane, în creștere cu 8% față de 2020 și de două ori mai mare față de acum 10 ani.

Invazia rusă în Ucraina – care a provocat cea mai rapidă și una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de după cel de-al Doilea Război Mondial – și alte situații de urgență, din Africa până în Afganistan și dincolo de acestea, au împins cifra peste pragul dramatic de 100 de milioane.

„În fiecare an din ultimul deceniu, cifrele au crescut”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi. „Fie comunitatea internațională se unește pentru a lua măsuri privind această tragedie umană, a rezolva conflictele și a găsi soluții durabile, fie această tendință teribilă va continua.” 

Potrivit Băncii Mondiale, anul trecut s-a remarcat prin numărul de conflicte care au escaladat și de conflicte noi care au izbucnit. 23 de țări, cu o populație totală de 850 de milioane de oameni, s-au confruntat cu conflicte de intensitate medie sau mare.

Între timp, criza alimentară, inflația și criza climatică se adaugă la lista de dificultăți, îngreunând răspunsul umanitar în multe situații în care perspectivele de finanțare și așa par sumbre.

Anul trecut, numărul de refugiați a ajuns la 27,1 milioane. Cifrele au crescut, printre altele, în Uganda, Ciad și Sudan. Cei mai mulți refugiați au fost, din nou, găzduiți de țări vecine cu resurse mici. Numărul solicitanților de azil a ajuns la 4,6 milioane, în creștere cu 11%.

De asemenea, anul trecut s-a înregistrat a 15-a creștere anuală consecutivă a numărului de persoane strămutate în țările lor din cauza unui conflict, ajungând la 53,2 milioane. Acest lucru a fost determinat de creșterea violenței sau a conflictului în unele regiuni, de exemplu în Myanmar. Conflictul din Tigray, Etiopia, și din alte regiuni, a stimulat migrarea a milioane de persoane în interiorul țării. Insurecțiile din Sahel au determinat noi deplasări interne, în special în Burkina Faso și Ciad.

Viteza și volumul strămutărilor forțate continuă să depășească capacitatea de a găsi soluții pentru refugiați – cum ar fi întoarcerea, relocarea sau integrarea locală. Cu toate acestea, raportul Global Trends conține, de asemenea, licăriri de speranță. Numărul de reveniri printre refugiați și persoanele strămutate intern a crescut în 2021, revenind la nivelurile de până la pandemia provocată de COVID-19, iar repatrierile voluntare au crescut cu 71%, chiar dacă cifrele au rămas modeste.

„În timp ce suntem martorii unor noi situații îngrozitoare de refugiați, iar cele existente se reaprind sau rămân nerezolvate, există și exemple de țări și comunități care lucrează împreună pentru a căuta soluții pentru cei strămutați”, a adăugat Filippo Grandi. „Se întâmplă în anumite locuri – de exemplu, cooperarea regională pentru repatrierea ivorienilor (locuitori ai Coastei de Fildeș). Aceste decizii importante trebuie să fie reproduse sau extinse în alte părți.”

Deși numărul estimat de apatrizi a crescut ușor în 2021, aproximativ 81.200 de persoane și-au dobândit cetățenia sau aceasta le-a fost confirmată. Este cea mai mare reducere a numărului de apatrizi de la începutul campaniei IBelong a UNHCR în 2014.

Raportul UNHCR 2021 privind tendințele globale – date cheie:

  • Până în mai 2022, peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate cu forța în întreaga lume din cauza persecuțiilor, conflictelor, violențelor, încălcărilor drepturilor omului sau evenimentelor care au perturbat grav ordinea publică.
  • La sfârșitul anului 2021, cifra era de 89,3 milioane, cuprinzând:
  • 27,1 milioane de refugiați
  • 21,3 milioane de refugiați aflați sub mandatul UNHCR
  • 5,8 milioane de refugiați palestinieni aflați sub mandatul UNRWA
  • 53,2 milioane de persoane strămutate în interiorul țărilor lor
  • 4,6 milioane de solicitanți de azil
  • 4,4 milioane de venezueleni strămutați în străinătate.
  • În rândul refugiaților și venezuelenilor strămutați în străinătate în 2021:
  • 83% dintre aceștia au fost găzduiți de țări cu venituri mici și medii.
  • Țările cel mai puțin dezvoltate au oferit azil pentru 27% din numărul total.
  • 72 la sută au locuit în țări învecinate cu țările lor de origine.
  • Turcia a găzduit aproape 3,8 milioane de refugiați, cea mai mare populație la nivel mondial, urmată de Uganda (1,5 milioane), Pakistan (1,5 milioane) și Germania (1,3 milioane). Columbia a găzduit 1,8 milioane de venezueleni strămutați în străinătate.
  • Libanul a găzduit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor (1 din 8), urmat de Iordania (1 din 14) și Turcia (1 din 23). Raportat la populația lor națională, insula Aruba a găzduit cel mai mare număr de venezueleni strămutați în străinătate (1 din 6), urmată de Curaçao (1 din 10).
  • Mai mult de două treimi (69%) dintre refugiații și venezuelenii strămutați în străinătate provin din cinci țări: Siria (6,8 milioane), Venezuela (4,6 milioane), Afganistan (2,7 milioane), Sudanul de Sud (2,4 milioane) și Myanmar (1,2 milioane).
  • La nivel global, în 2021, au existat 6,1 milioane de refugiați, solicitanți de azil și migranți venezueleni (raportat prin intermediul Platformei de coordonare pentru refugiați și migranți din Venezuela).
  • Solicitanții de azil au depus 1,4 milioane de cereri noi. Statele Unite ale Americii au fost cel mai mare beneficiar din lume de cereri noi individuale (188.900), fiind urmate de Germania (148.200), Mexic (132.700), Costa Rica (108.500) și Franța (90.200).
  • Soluții:
  • 5,7 milioane de persoane strămutate s-au întors în zonele sau țările lor de origine în 2021, inclusiv 5,3 milioane de persoane strămutate în interiorul țării și 429.300 de refugiați.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata