Urmărirea penală contra lui Stoianoglo, terminată pe un cap de acuzare

0

Urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost terminată.

Procurorul desemnat de CSP pe cazul Stoianoglo, anunță că urmărirea penală pe un capăt de acuzare ce îl privește pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu) a fost terminată, transmite democracy.md cu referire la Știri.md.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii. 

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.

La momentul actual, învinuitul și avocații acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și după caz să înainteze cereri și demersuri, care după caz, urmează a fi soluționate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale.

În gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Știri.md reamintește că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat de drept din funcție pe 5 octombrie curent, când a fost reținut într-un dosar de corupție pe numele său. Mai exact, procurorii anticorupție îi impută lui Stoianoglo cinci capete de acuzare, acuzându-l de favorizare a unui grup criminal.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu și acuză guvernarea că vrea să preia conducerea Procuraturii Generale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata