Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, la întrevederea cu prim-ministra Natalia Gavrilița: „Republica Moldova este o prioritate absolută pentru BERD”

0

Prioritățile colaborării dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au fost discutate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu vicepreședintele BERD, Alain Pilloux. Părțile au subliniat importanța consolidării eforturilor comune în vederea depășirii consecințelor socio-economice ale războiului din Ucraina și ale crizelor generate de acesta în diferite domenii.

Șefa Executivului a apreciat suportul acordat de BERD țării noastre și a menționat importanța dezvoltării în continuare a parteneriatului strategic dintre părți, care vine să amplifice eforturile Guvernului în promovarea reformelor-cheie. „Chiar și în această perioadă dificilă pentru noi, când suntem concentrați pe menținerea stabilității în țară și oferirea suportului cetățenilor ucraineni, promovarea reformelor inițiate rămâne o prioritate. Credem în rezultatul acestor reforme și suntem determinați să muncim în continuare, pentru a găsi cele mai bune soluții de gestionare eficientă a crizelor”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, părțile au vorbit despre importanța fortificării sistemului energetic al Republicii Moldova. În acest sens, BERD a acordat recent țării noastre un  împrumut de 300 de milioane de euro. O parte din această sumă va fi utilizată pentru crearea stocurilor strategice de gaze naturale, iar cealaltă va fi folosită pentru achiziții în situații de urgență, în cazul unor întreruperi ale aprovizionării. În mod special, oficialii au subliniat necesitatea diversificării resurselor energetice, dar și realizării proiectelor de izolare termică a clădirilor.

La rândul său, Alain Pilloux a accentuat disponibilitatea BERD de a oferi, în caz de necesitate, un ajutor suplimentar, inclusiv prin consiliere și asistență tehnică: „Republica Moldova  este o prioritate absolută pentru BERD. Vom face tot ce este în puterile noastre pentru a vă ajuta să atingeți obiectivele propuse și să depășiți dificultățile existente la moment”, a menționat Alain Pilloux.

Oficialii au mai discutat despre asigurarea securității alimentare a țării, inclusiv prin modernizarea continuă a infrastructurii fluviale și terestre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata