Vicepreședintele CNPF recunoaște că regretă că a votat PAS, pentur că s-au dovedit a fi incompetenți. Discursul emoționant al acestuia

0

Reproșuri la ședința de astăzi a Legislativului, către actuala majoritate parlamentară. „Eu v-am votat, eu am crezut în voi și dvs acum veniți cu întrebări provocatoare”. Declarația aparține vicepreședintelui CNPF, Iurie Filip, care a fost întrebat de către deputatul PAS Lilian Carp, care sunt companiile offshore ce ar sta în spatele unor companii mari de asigurări din R. Moldova și cine sunt beneficiarii acestora.  

„Astăzi avem probleme pe activitatea companiilor de asigurări. În ceea ce privește beneficiarii acestor companii, multe dintre ele sunt din zone offshore și acolo poate să fie cine vrea stăpân, începând de la Ciuboțel până la Titirică posibil. V-ați gândit vreodată cum să modificați legislația, cum să aducem cunoscut opiniei publice cine totuși sunt proprietarii aceștia, pentru ca să cunoaștem cine sunt eroii și să fie trași la răspundere atunci când încalcă această lege, dar nu să-i vedem doar atunci când sar gardul la CNPF (n.r. face referire la Veaceslav Platon)”, a întrebat parlamentarul PAS Lilian Carp, în contextul audierii conducerii CNPF, care are loc la ședința de astăzi a Legislativului.

„Cred că ați observat ce s-a întâmplat începând cu luna decembrie până recent, în cazul unui controversat personaj, numit Platon, care a plecat. Ați observat ce s-a întâmplat la comisie, cred că ați observat eforturile CNPF, toate publice. Cu excepția ASP, SIS, restul instituțiilor s-au dat la o parte, aceste 2 instituții ne-au ajutat. Eu personal am fost aici în decembrie, de 2 ori, am stat câte jumătate de zi să mă ascultați, eu vroiam să vă spun ce se întâmplă. Da, erau presiuni și rămân, ceea ce este astăzi nu este mai ușor față de ceea ce a fost în noiembrie, pur și simplu par proporțiile mai mici”, a menționat, drept răspuns, președintele CNPF, Valeriu Chițan.

Acesta a solicitat o concretizare din partea vicepreședintelui CNPF, Iurie Filip, vizavi de identificarea beneficiarilor companiilor de asigurări.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a cerut lui Filip să fie cât mai succint.

„Nu știu pe cât de succint voi fi, domnule președinte, vă rog să mă iertați, la urma urmei, poate e ultimul cuvânt al condamnatului. Stimați parlamentari, în special cei din majoritate, vă rog foarte frumos, când veniți cu o întrebare, să vă documentați cât se poate de exact. Eu v-am votat, eu am crezut în voi și dvs acum veniți cu întrebări provocatoare. Nu există astăzi nicio companie de asigurări în componența acționariatului să fie companie de offshore, o spun cu toată responsabilitatea. Eu am fost cel care în 2016 am promovat blocarea dreptului de vot la toate companiile offshore, a fost în companiile Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group.

În privința domnului Platon am făcut comunicate oficiale și am declarat, nu este acționar în vreo companie de asigurări. Nu neg că am avut cu domnul Platon discuții, când s-a prezentat în Comisie, s-a prezentat în calitate de consultant al investitorilor, niciodată nub a venit ca proprietar, doar acum, în ultimul timp, de când a ieșit la libertate, începe a pretinde că este proprietar. În documentele care au fost prezentate la toate instanțele, nu doar în Comisie, Platon nu figurează. Așa că astăzi nu avem ce să vă comunicăm care sunt companiile offshore și cine stă în spatele lor”, a punctat Iurie Filip.

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, președintele consiliului de administrație al Comisiei Naționale al Pieței Financiare, Valeriu Chițan, prezintă raportul anual al instituției.

Tot astăzi, deputații au votat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata