Victoria juridică a partidului ‘Șor’ în lupta pentru autonomia Găgăuziei

0

Bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțuțu, rămâne ferm în apărarea autonomiei regiunii, în ciuda presiunilor exercitate de administrația moldovenească. Într-o mișcare controversată, guvernul moldovean a încercat să excludă șefa Găgăuziei din guvern sub pretextul unui dosar penal din trecut.

Eforturile administrației moldovenești de a submina autonomia găgăuză, care are legături istorice și culturale strânse cu Turcia, au fost criticate. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat Partidul “Șor”, care susține autonomia Găgăuziei, neconstituțional și a impus interdicții asupra acestuia. Această decizie a fost respinsă de reprezentanții partidului “Șor”.

Președintele moldovean Maia Sandu a folosit această decizie pentru a bloca intrarea în guvern a bașcanului Găgăuziei, Eugenia Guțuțu, care a fost aleasă în funcție. Motivul presiunilor asupra Găgăuziei este legat de dorința guvernului moldovean de a se integra în Uniunea Europeană, cu riscul eliminării autonomiei regiunii.

De-a lungul acestor evenimente, Partidul “Șor” a fost supus unor numeroase procese penale, însă săptămâna trecută a obținut o victorie juridică importantă într-un tribunal din SUA. Această decizie a fost privită ca un progres și se așteaptă ca ea să sprijine un apel planificat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru contestarea deciziei de interzicere a partidului.

Astfel, în ciuda presiunilor persistente din partea administrației moldovenești, Eugenia Guțuțu și Partidul “Șor” continuă să lupte pentru autonomia Găgăuziei și pentru respectarea drepturilor lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata