VIDEO// Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița în cadrul adunării generale a autorităților publice locale

0

Stimată doamnă Președintă, stimate domnule Președinte al Parlamentului, stimați primari,

Mă bucur că ne putem vedea și discuta toți în acest format online. Criza pandemică și cea a prețurilor ridică în fața noastră, a tuturor, o gamă întreagă de probleme similare. Știu că și primarii, și consiliile locale, și autoritățile la nivel de raion sunt copleșite de problemele oamenilor legate de scumpiri și de Covid-19.

În același timp, crizele pe care ni le pune în față contextul global și regional nu sunt motive să întrerupem procesele locale de reformă și de îmbunătățire a muncii noastre.

Așa cum am promis, în cele câteva luni de când a fost votat, Guvernul pe care îl conduc a întreprins mai multe măsuri pentru susținerea dezvoltării la nivel local:

–       A fost creat Fondul de dezvoltare regională și locală, care va asigura finanțarea echitabilă, după criterii clare, în bază de competiție, a proiectelor de dezvoltare în localitățile din țară. Pentru anul 2022 suma inclusă în buget este de 770 milioane lei.

–       În luna ianuarie 2022 Guvernul a adoptat Documentul Unic de Program 2022-2024, care conține proiecte finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională – 46 proiecte de dezvoltare regională, cu un cost estimativ de 1,5 mlrd lei.

–       Începând cu anul 2022, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor constituie venit la bugetele locale. 868 de milioane de lei vor rămâne integral la autoritățile publice locale. Volumul transferurilor cu destinație specială pentru infrastructura drumurilor alocate bugetelor locale pentru anul 2022 a fost majorat cu 456,4 mil.lei comparativ cu anul 2021, constituind 1,4 miliarde lei.

–      Tinerii și femeile antreprenoare beneficiază, în anul 2022, de subvenții în agricultură în mărime totală de 75 de milioane de lei, pentru a iniția proiecte agricole în mediul rural. Banii vor fi alocați din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

–      7 primării din Republica Moldova beneficiază de granturi, urmare a Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, în valoare totală de  2.915.533,00 EUR, din care 2.595.829,00 EUR sunt oferiți de Uniunea Europeană și 319.719,00 EUR reprezintă contribuția autorităților publice locale (Șoldănești, Căușeni, Ungheni, Cărpineni,  Cahul, Călărași, Ceadîr-Lunga)

–      A fost deschis primul Centru Unificat de Prestare a Serviciilor, pentru sporirea accesibilităţii serviciilor publice prestate la nivel local. În următoarea perioadă, vor fi inaugurate 16 alte CUPS-uri pe lângă primării din localități rurale.

–      Nu în ultimul rând, din cele 100 milioane de euro, ajutor nerambursabil din partea României, planificăm să alocăm resurse importante pentru dezvoltarea localităților.

Aceste și multe alte măsuri pe care le planificăm vor ajuta la creșterea numărului de locuri de muncă în localitățile din țară și la crearea condițiilor mai bune de viață.

Sunt deseori întrebată, în conferințe de presă, în emisiuni despre reforma administrativă. Știu că și dvs, primarii, consilierii și activiștii locali sunteți interesați de această temă, pentru că vă vizează direct. Întrebările pe care le aud sunt de obicei formulate așa:  „când va avea loc reforma administrativă, cum se va întâmpla aceasta și când va fi implementată?” de parcă reforma administrativă ar fi un eveniment unic, o sărbătoare care o să vină și o să rezolve toate problemele și după ea nu vor mai fi probleme.

Poziția mea la acest capitol e simplă și pragmatică. Ideea că o reformă administrativă va avea loc timp de un an sau doi și că aceasta va rezolva toate problemele administrării localităților este o iluzie. Chiar și cea mai complexă formulă de reformă nu va însemna sfârșitul schimbărilor în administrația publică locală și va necesita noi și noi intervenții pentru a ne adapta noilor cerințe ale comunităților, ale vremurilor și ale cetățenilor.

Eu consider că lucrul cu autoritățile publice locale este un efort continuu de îmbunătățire a administrației publice locale, de creștere a autonomiei, a capacităților primăriilor, a gamei și calității de servicii pe care le prestăm populației.

Orice reformă trebuie să pornească de la întrebarea – cum această reformă îmbunătățește viața cetățenilor.

Eforturile pe care le întreprinde acum Guvernul pentru a îmbunătăți eficiența administrațiilor locale le-aș grupa în trei direcții.

Prima direcție este creșterea autonomiei locale. Prin asta văd, în primul rând, creșterea fondurilor gestionate de primării, ceea ce duce la o creștere reală a capacităților primăriilor. După cum știți, în perioada în care am fost ministră a finanțelor în Guvernul Maia Sandu am promovat politică prin care impozitele pe venit rămân la primării, ceea ce a crescut semnificativ bugetul primăriilor.  Și în noua Guvernare am luat decizii care duc la creșterea bugetelor voastre. Cred că din acest an o să simțiți că aveți mai multe oportunități de a obține finanțare pentru proiectele locale.

O altă direcție este digitalizarea serviciilor statului. Tehnologia modernă  ne oferă o oportunitate unică să mutăm aproape toate interacțiunile cetățeanului cu statul în mediul online. Asta duce la economie de timp, de bani și de nervi, atât pentru cetățeni cât și pentru autorități. Știu că mulți primari folosesc mediul online pentru a asigura accesul direct al cetățenilor la autorități. Fie că e vorba de clipuri video, pagini de facebook sau forumuri pe paginile primăriilor, astfel de inițiative apropie serviciul public de cetățeni și face democrația mai puternică.

A treia direcție este transparența. Știți foarte bine că pentru CALM, pentru primari, Guvernul e mereu deschis și vine să susțină inițiativele în măsura posibilităților. Și acest eveniment tot e o oportunitate să discutăm, să căutăm împreună soluții. Suntem într-un proces de consolidare a Cancelariei de Stat care are rolul de lider în coordonarea politicilor în domeniul descentralizării și pe măsură ce vom înainta în procesul de fortificare a instituțiilor statului, vom avea noi inițiative pe care să le consultăm.

Ca să mă întorc la ideea de reformă administrativă. Reforma administrativă trebuie să aibă drept finalitate îmbunătățirea calității serviciilor pe care le primește cetățeanul.

Vă mulțumesc pentru atenție și sper să avem o discuție deschisă și constructivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata