Vlah avertizează: Alegerile prezidențiale din octombrie ar putea să nu fie recunoscute internațional

0

Irina Vlah, președinta „Platformei Moldova”, a lansat un apel către președintele Parlamentului, Igor Grosu, prin intermediul canalului său de Telegram, exprimând îngrijorări serioase cu privire la corectitudinea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, programate pentru 20 octombrie 2024.

“Stimate Dle Preşedinte al Parlamentului! După cum bine cunoaşteţi, pe data de 20 octombrie 2024 vor avea loc alegeri prezidenţiale, dar şi referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Deja la această etapă, asupra corectitudinii acestor două scrutine planează mai multe suspiciuni precum că ele nu vor fi libere şi corecte,” a declarat Vlah.

Ea a subliniat neîncrederea în independența, imparțialitatea și profesionalismul Comisiei Electorale Centrale (CEC).
“La precedentele alegeri locale generale, prestaţia Comisiei Electorale Centrale, compusă în mare parte din exponenţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, a fost sub orice critică”, a declarat Irina Vlah.

Referindu-se la recomandările OSCE/ODIHR, Vlah a menționat că organizația internațională a sugerat schimbarea în totalitate a componenței CEC.
“OSCE/ODIHR, în raportul său de după alegeri, a recomandat direct schimbarea în totalitate a componenţei CEC, aceasta fiind şi o garanţie că alegerile prezidenţiale din acest an, dar şi cele parlamentare de la anul vor întruni un minim de condiţii pentru a putea fi considerate libere şi corecte”, a adăugat ea.

Irina Vlah a avertizat asupra consecințelor în cazul neglijării acestor recomandări, menționând posibilitatea neacceptării rezultatelor alegerilor de către comunitatea internațională.
“Eu admit că, în premieră absolută, ne putem confrunta cu o situaţie când rezultatele alegerilor ar putea să nu fie recunoscute de către comunitatea internaţională”, a spus Vlah.

Vlah l-a îndemnat pe președintele Parlamentului să acționeze imediat pentru a înlocui actuala componență a CEC.
“Îndemnul meu către Dvs., stimate Dle Preşedinte al Parlamentului, este să faceţi uz de atribuţiile pe care le aveţi şi să demaraţi imediat procedurile pentru a demite actuala componenţă şi a numi în funcţii o nouă componenţă a CEC”, a adăugat aceasta.

În contextul acestei situații, Vlah a sugerat chiar posibilitatea amânării alegerilor și referendumului dacă este necesar: “Dacă e nevoie de timp suplimentar, se poate de organizat alegerile prezidenţiale şi referendumul cu o lună sau două mai târziu.”

Irina Vlah a încheiat mesajul său cu un avertisment clar: “Important este să avem o Comisie Electorală Centrală care să întrunească un minim de condiţii pentru a putea fi numită imparţială, independentă şi profesionistă. În caz contrar, s-ar putea să aveţi mari surprize în perioada imediat următoare”, a conchis Vlah.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata