Vlah solicită asigurări din partea României pentru păstrarea păcii în R.Moldova

0

În cadrul unui interviu realizat de Tribuna, Irina Vlah, președinta „Platformei Moldova”, a discutat despre scrisoarea deschisă, adresată Președintelui României, Klaus Iohannis, subliniind preocupările cetățenilor moldoveni legate de pace și securitate.

„Această scrisoare reprezintă o consecință directă a campaniei „Vocea Poporului”, pe care „Platforma Moldova” a implementat-o în ultimele luni. Campania a scos în evidență faptul că una dintre cele mai mari îngrijorări, care există la moment în societatea noastră, este că Republica Moldova poate fi atrasă în scenarii ce ar pune în pericol pacea,” a declarat Irina Vlah.

Ea a explicat că oamenii sunt îngrijorați de procesul de înarmare al autorităților moldovenești.
„Oamenii ne spun direct că sunt îngrijorați de faptul că autoritățile Republicii Moldova sunt în plin proces de înarmare – achiziționează radare, primesc tehnică militară sub formă de donații, semnează acorduri internaționale pentru întărirea capacităților Armatei Naționale etc”, a adăugat Vlah.

Vlah a informat Președintele României despre starea de spirit din Republica Moldova și despre percepția cetățenilor față de inițiativele autorităților române.
„L-am informat pe Președintele României, prin acea scrisoare deschisă, care este starea de spirit în societatea noastră și cum a fost percepută de către cetățenii noștri o inițiativă a autorităților de la București. Mai concret, este vorba despre modificările la Legea apărării naționale a României”, a menționat ea.

Modificările legislative au generat mari îngrijorări în Republica Moldova, iar ideea că Armata Română ar putea interveni pe teritoriul moldovenesc a stârnit temeri.
„Toate discuțiile la această temă au trezit mari îngrijorări în Republica Moldova. Ideea care răsună frecvent în ultimele luni la noi în țară este că, în lumina acestor modificări, Armata Română va avea dreptul să intre inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova, dacă va fi nevoie de apărat cetățenii români ce locuiesc în țara noastră”, a adăugat liderul „Platformei Moldova”.

Irina Vlah a solicitat un mesaj clar din partea Președintelui României pentru a liniști cetățenii moldoveni.
„Am menționat în acea scrisoare că ar fi corect dacă de la Palatul Cotroceni ar veni un mesaj clar către cetățenii Republicii Moldova prin care s-ar da asigurări că, indiferent de unele afirmații și declarații care se aud tot mai des în ultimul timp, Armata Română nu va trece Prutul, iar cetățenii Republicii Moldova nu au de ce să-și facă griji din acest punct de vedere. Sper că mesajul meu a fost înțeles corect la București”, a conchis Vlah.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata