Vlah: Summitul a fost folosit de Maia Sandu ca rampă de lansare a campaniei sale electorale

0

Recentul summit al Comunității Politice Europene, desfășurat în satul Bulboaca, a fost folosit de Maia Sandu ca rampă de lansare a campaniei sale electorale. Declarația a fost făcută de bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, în cadrul unei conferințe eNews, după summitul Comunității Politice Europene, relatează portalul eNews.md.

“Am văzut de multe ori cum autoritățile centrale încearcă să monopolizeze agenda europeană. Iar acest summit a fost folosit ca un eveniment electoral. Președinta Maia Sandu a reușit să facă un show de PR pe acest fundal, declarând într-un interviu acordat presei străine că intenționează să candideze pentru al doilea mandat prezidențial în 2024”, a declarat Irina Vlah.

Bașcanul a reamintit că CPE a fost creat de președintele francez Emmanuel Macron. Iar această platformă nu presupune integrarea în UE, într-un fel de pre-bancă la care a fost invitată Republica Moldova. “Crearea comunității politice europene este condiționată de integrarea unor state precum Ucraina, Republica Moldova, care vor avea nevoie de câteva decenii pentru a îndeplini criteriile pentru un deceniu de aderare la UE”, a spus Vlah.

Ea a subliniat că problemele de securitate discutate în cadrul summitului necesită transparență pentru public. “De asemenea, vreau să obțin cât mai multe informații despre lupta împotriva așa-numitelor ‘fake news’, pentru care Chișinăul primește bani. De asemenea, vreau transparență și în legătură cu întâlnirea lui Sandu cu președintele ucrainean Zelenski. Declarațiile acestuia nu au clarificat nimic”, a adăugat Vlah.

După summit, liderul ucrainean a declarat că Kievul nu are intenția de a interveni în situația din jurul Transnistriei și că autoritățile moldovenești nu au solicitat asistență militară în acest sens. Potrivit acestuia, Ucraina poate reacționa și ajuta Chișinăul doar dacă există o solicitare la nivelul celei mai înalte conduceri militare și politice oficiale a țării. Și atunci Ucraina va reacționa cu siguranță.

Amintim că la 6 iunie, la Chișinău a avut loc o conferință în cadrul căreia au fost discutate rezultatele summitului comunității politice europene, care a avut loc în Moldova la 1-2 iunie. Organizatorii sunt portalul de informare și analiză eNews.md și compania Intellect Group.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata