Zelenski umilește UE, într-un interviu

0

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuţie cu Associated Press, că un stat european a trimis Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană care nu a funcţionat şi a fost nevoie să-l înlocuiască de două ori chiar, relatează The Guardian.

Jurnaliştii de la Associated Press l-au însoţit pe Volodimir Zelenski în deplasările pe care liderul ucrainean le face în această săptămână prin regiunile de pe linia frontului din Ucraina, inclusiv în regiunea de frontieră Sumî. Preşedintele ucrainean a reiterat cu această ocazie solicitările Ucrainei pentru a primi armament mai modern şi a dezvăluit că unele echipamente care au fost furnizate de Occident nu au funcţionat, scrie News.ro.

El a declarat că Ucraina a fost nevoită să returneze un sistem de apărare antiaeriană

Sistemul fusese furnizat de o ţară europeană, dar care nu a funcţionat. “A trebuit să îl schimbe din nou şi din nou”, a spus Zelenski, fără a numi ţara respectivă.

În cea mai mare parte a războiului, armata ucraineană a fost susţinută de statele occidentale cu muniţie şi armament în valoare de miliarde de dolari. Zelenski a salutat ajutorul, dar a declarat că unele dintre armele promise nu au fost încă livrate.

“Avem decizii importante despre sistemele Patriot, dar în realitate nu le avem”, a spus el, referindu-se la sistemul promis de apărare antiaeriană fabricat în SUA.

Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 20 de baterii Patriot pentru a se proteja împotriva rachetelor ruseşti, dar chiar şi acestea ar putea să nu fie suficiente “deoarece nicio ţară din lume nu a fost atacată cu atât de multe rachete balistice”.

Din ianuarie, soldaţii ucraineni au fost instruiţi în SUA cu privire la modul de utilizare a sistemului Patriot, dar acesta nu a fost încă desfăşurat în Ucraina.

Zelenski a reiterat, cu această ocazie, cererea sa mai veche ca Ucraina să primească avioane de luptă din partea aliaţilor. “Încă nu avem nimic când vine vorba de avioane de război moderne”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Polonia şi Slovacia au decis să ofere Ucrainei avioane de luptă MiG-29, fabricate în epoca sovietică, dar nicio ţară occidentală nu a fost de acord până acum să furnizeze avioane de luptă moderne, pe fondul îngrijorării că ar putea escalada conflictul şi că ar putea oferi Ucrainei capacităţi de atac în adâncimea teritoriului rusesc. În plus, timpul necesar pentru instruirea piloţilor şi asigurarea echipajelor de la sol face ca livrarea pe termen scurt să fie nepractică.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata