120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău. Ion Ceban: Tragedia a marcat începutul unui secol sângeros în regiune

0

În această lună se împlinesc 120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău. În zilele de 6-7 aprilie 1903, după calendarul vechi, a fost scrisă o pagină tragică a istoriei Chișinăului. În urma dezordinilor și crimelor de pe străzile orașului, au murit 49 de oameni, aproximativ 500 au fost răniți, iar o treime din clădirile orașului Chișinău au fost avariate.

”Pogromul de la Chișinău a marcat începutul „secolului sângeros XX” cu războaie, genocid și Holocaust. După 120 de ani, se analizează cauzele și consecințele acelor zile sângeroase”, a scris edilul Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea socială.

Pentru a comemora acele evenimente tragice, încă în luna martie în liceele din Capitală sunt organizate ore cu tematica „Pogromul evreiesc din Chișinău – un apel la toleranță”, care vor avea loc și pe parcursul lunii aprilie. De asemenea, în zilele de 20 și 21 aprilie, Primăria Chișinău și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova vor desfășura o serie de evenimente dedicate celor 120 de ani de la Pogromul evreiesc.

”În capitală vor sosi delegații străine, reprezentanți ai organizațiilor internaționale evreiești. Vor fi organizate numeroase evenimente comemorative. Este vorba de expoziția „În zile de doliu. 120 de ani de la pogromul evreiesc de la Chișinău” de la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău, montarea de plăci comemorative pe clădirile asociate cu istoria pogromului și a istoriei evreiești din capitală, organizarea unui concert și a unei ceremonii de comemorare la Memorialul victimelor pogromului din Parcul ”Alunelul”. Va fi inaugurat, după reparație, pasajul subteran ”Tel Aviv” din sectorul Botanica și va avea loc premiera filmului documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc, 1903”. De asemenea, pe parcursul anului, Direcția Generală de Cultură și Patrimoniu Cultural va instala 20 de plăci informative pe clădirile din Chișinău, care țin de istoria și cultura evreilor”, a adăugat Ion Ceban.

Totodată, pe platforma www.visit.chisinau.md vor fi plasate traseele turistice „Ruta Pogromului” și „Traseul Turistic Evreiesc”, iar toate evenimentele dedicate celor 120 de ani de la pogromul evreiesc vor fi plasate pe o pagină web specială.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata