Austria va deschide o ambasadă în Republica Moldova
17 Iunie 2016 15:30
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a primit astăzi, 17 iunie curent, pe Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Austriei în Republica Moldova, cu reședința la București, Excelența Sa, Gerhard Reiweger, într-o vizită de sfârșit de mandat.


Președintele Timofti a salutat mandatul diplomatului austriac în țara noastră, menționând că prezența și activitatea Ambasadei la Chișinău a fost omniprezentă, chiar dacă reşedinţa este la București.

Șeful statului a apreciat bunele relații economice dintre cele două state, accentuând că, în prezent, 42 de firme cu capital austriac activează pe teritoriul Republicii Moldova.

„Și la construcţia tronsonului de drum Chișinău – Soroca a contribuit o firmă austriacă. Este drumul pe care circul des, deoarece duce spre casa părintească”, a spus președintele.

Ambasadorul Reiweger a menționat că Moldova este o țară importantă pentru politica externă a Austriei și deschiderea unei noi reprezentanțe diplomatice, la Chișinău, va dinamiza dialogul politic și schimburile comerciale moldo-austriece.

Oficialii au discutat și referitor  la subiectul transnistrean. În context, președintele Timofti a pledat pentru o abordare tranșantă a OSCE în medierea conflictului din stânga Nistrului și pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a cărei staționarea compromite statutul de neutralitate al statului.

Începând cu 2017 Austria va prelua președinția OSCE, diplomatul austriac menționând că subiectul transnistrean va fi unul prioritar pe agenda mandatului.

În context, președintele Timofti și-a exprimat speranța că grație statutului său de neutralitate, Austria va fi mai înțelegătoare în privința situației din Republica Moldova, de asemenea, stat neutru.

La finalul întrevederii, Nicolae Timofti și–a exprimat certitudinea că relațiile dintre cele două state vor cunoaște o ascensiune pe durata  mandatului președintelui Austriei, Van der Bellen, ales în scrutinul din 22 mai 2016.

Comentarii: 0  
 
TAGURI