Fostul procuror general i-a deschis dosar penal lui Dumitru Robu și Eduard Bulat, pentru o presupusă mită de 200 000 de dolari

0

O ordonanță de începere a urmăririi penale, pe numele mai multor demnitari din Procuratură și Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns în posesia redacției noastre. Documentul este semnat de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, la data de 18 decembrie 2019 și relatează pornirea unui dosar penal pentru luare de mită în valoare de 200 000 de dolari de la ex-directorul Metalferos Leonid Țîmbrovschi. 

Ordonanța ar avea la bază denunțul unui ofițer operativ de la Inspectoratul Național de Investigații, reținut de Procuratura Anticorupție și CNA pentru o pretinsă mită de 14 500 de euro. În denunțul său, precum și în mai multe documente, care par a fi mărturiile acestuia într-un dosar penal, polițistul susține că reținerea lui ar fi fost înscenată de persoane influente din Procuratura Generală și îl denuntă pe actualul procuror general interimar Dumitru Robu și pe procurorul general adjunct Eduard Bulat, pe care îi suspectează că anume ei ar sta în spatele reținerii lui. El susține că aceștia ar fi luat mită de la fostul director, care ar fi condus controversata companie Metalferos în anii 2014-2019, pentru a-i închide dosarul, pornit de INI în vara lui 2019. Polițistul susține că el și un coleg de-al său au fost în grupul de investigații, care au făcut percheziții la mai multe persoane suspectate de fraude de milioane pe piața metalelor. După ce ar fi avansat cu investigațiile, acesta și colegul său s-au trezit cu un dosar penal pentru corupere pasivă și au fost arestați. 

Ofițerul dă mai multe nume, atât de ofițeri ai CNA, cât și de procurori anticorupție, acuzându-i că l-ar fi reținut după ce el și colegul său au descoperit nelegiuirile făcute de fostul director al Metalferos și ar fi depistat legăturile lui cu Uzina Metalurgică din Râbnița. În denunțul său și în actele care ne-au devenit cunoscute, ofițerul descrie cu lux de amănunte cine proteja afacerile obscure pe piața metalelor din Republica Moldova și regiunea transnistreană și invoca mărimea veniturilor, de ordinul milioanelor de dolari, încasate de curatorii acestui business.

Potrivit documentelor analizate de redacție, dosarul Metalferos ar fi fost retras de la organul de urmărire penală care îl gestiona și a fost transmis fără temei juridic Procuraturii Anticorupție. Anume în această structură a Procuraturii Generale, presupune martorul, dosarul urma să fie mușamalizat, iar martorii care ar fi oferit informații prețioase polițiștilor de la INI ar fi fost intimidați ca să-și retragă declarațiile. Aceste informații se regasesc și în ordonanța de începere a urmăririi penale semnate de Stoianoglo.

Reieșind din circumstanțele cazului și din considerențele că în luarea de mită ar fi implicați procurori de rang înalt și persoane cu statut special din MAI, fostul procuror general a dispus ca dosarul penal să fie investigat de Procuratura Generală. Asta chiar dacă competența de efectuare a cercetărilor pe cazuri de corupere ar fi trebuit să fie atribuită CNA și Procuraturii Anticorupție. Stoianoglo motivează transmiterea dosarului spre examinare PG pentru a nu admite obstrucționări din partea unor instituții care ar fi putut fi implicate în acest caz.


În 2019, Stoianoglo i-a des… by Paranteze.MD

Sursa: paranteze.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata