Oportunitatea participării societăţii civile la repartizarea asistenţei financiare externe, în atenția Guvernului Filip
7 Iulie 2016 07:50
Comunicarea dintre autorităţile publice şi societatea civilă este un obiectiv prioritar pentru guvernare. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, în debutul şedinţei de ieri a Cabinetului de miniştri, informează Democracy.MD.

Invocând discuțiile recente, purtate cu reprezentanții societății civile, Pavel Filip a solicitat Cancelariei de Stat să elaboreze şi să consulte public o hotărâre privind mecanismele de colaborare dintre autorităţi şi societatea civilă.

„Eu cred cu tărie că atunci când vom trage în aceeaşi direcţie şi autorităţile publice, şi societatea civilă, vom obţine rezultate mai rapide şi mai calitative. Este un obiectiv care se regăseşte în Foaia de parcurs şi în angajamentele noastre faţă de partenerii de dezvoltare şi faţă de societate”, a declarat Pavel Filip.

De asemenea, șeful Guvernului a cerut instituţiilor abilitate să analizeze, în termen restrâns, propunerile ONG-urilor referitor la îmbunătăţirea cadrului normativ privind transparenţa decizională şi să vină cu proiecte de decizii, care să stabilească obligații foarte simple și clare pentru instituții în colaborarea cu reprezentanții societății civile,

„Fiecare instituţie trebuie să aibă o listă a organizaţiilor non-guvernamentale din domeniu cu expertiză şi capacităţi necesare, iar odată cu plasarea proiectului pe platformă www.particip.gov.md, să fie înștiințați şi ei despre aceasta. Vreau să instituim un mecanism foarte clar de colaborare”, a menţionat premierul.

În timpul discuțiilor a fost abordată și oportunitatea participării societăţii civile în procesul de repartizare imparţială şi corectă a asistenţei externe acordată Republicii Moldova.

„În cadrul Comitetului interministerial de coordonare a asistenței externe, din punctul meu de vedere, este bine să se găsească şi un reprezentat al societăţii civile. Trebuie de găsit acest mecanism, cum este identificat reprezentantul societăţii civile, astfel încât să fie parte la acest proces”, a conchis Pavel Filip.

Comentarii: 4  
Marin 7 Iulie 2016 09:48
0 (0)
Nu rea solutie pentru a distruge miturile opozitiei ca vin bani de la parteneri externi dar aici sunt furati.
Anatolie 7 Iulie 2016 10:23
0 (0)
Guvernul ii ia in seama pe cand eu cand aud soceitatea civila vad doar un lucru, membrii platformei da la aceeasi masa cu Guvernarea. Guvernarea avand ca scop o colaborare eficace, pe cand societatea civila de a pune piedici acesteia. Deaceea nu vad sensul existentei acestei colaborari.
Busuiok 7 Iulie 2016 10:34
0 (0)
Sunt de acord sa fie transparenta asa cum este ceruta de ONG-uri. Dar una nu ma incalzeste ca avem un pumn de ONG-uri care sunt controlate de cei izgoniti de la putere cu care a furat pina acum. Daca majoritatea ONG-urilor nu erau controlate de Filat, sau aceiasi Societate civila care este calarita de Nastase Dodon si Usatii . Poate atunci credeam in ele dar asa sunt un instrument si ele de manipulare.
Valeriu 7 Iulie 2016 10:48
0 (0)
Societatea civila tot ar trebui monitorizata, ca ei cer transparenta, dar singuri nu sunt asa de transparenti.
 
TAGURI