Candidatura lui Vitalie Pârlog în funcția de procuror general- mărul discordiei între PL, PLDM, PD și PCRM
28 Martie 2013 17:24
5498 0 Bumbu Doina Democracy Media
Dezbateri aprinse, păreri controversate  astăzi în Parlament. Mărul discordiei a fost  candidatura  ex-ministrului Justiției , Vitalie Pârlog , la postul de procuror general,  selectat în bază de  concurs, relateaza DEMOCRACY MEDIA.

Dezbateri aprinse, păreri controversate  astăzi în Parlament. Mărul discordiei a fost  candidatura ex-ministrului Justiției, Vitalie Pârlog, la postul de procuror general, selectat în bază de concurs, relateaza DEMOCRACY MEDIA.

Partidul Liberal Democrat nu vrea să-l vadă pe fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog în fotoliul procurorului general, chiar dacă acesta a fost selectat în bază de concurs. Premierul în exerciţiu Vlad Filat afirmă că PLDM nu va vota pentru Pârlog deoarece acesta a făcut parte din componenţa Executivului pe timpul guvernării comuniste.

“Noi am optat şi vom opta ca această funcţie să fie una depolitizată. Nu am solicitat demisia lui Zubco pentru ca ulterior să votăm un procuror comunist. Avem nevoie de un procuror care sa reprezinte interesele cetăţenilor, dar nu cele personale sau de partid”, a declarat Filat.

Valeriul Streleț a susținut opinia  lui Vlad Filat, sugerînd  că „Este o candidatură controversată, vine dintr-o perioadă în care justiţia a făcut orice numai nu ceea ce este în interesul cetăţeanului. Vom încerca să clarificăm prin ce miracol acest candidat a fost admis de comisie"

Președintele  Partidului Liberal, Mihai Ghimpu,  nu susține  nici el, candidatura  lui Pârlog, pe  motiv că nu ar cunoaște acest domeniu. "Noi tot timpul punem la ferma de vaci un tractorist, pe când trebuie un om care să ştie când să mulgă vaca şi cum, dar nu numai pentru sine", a precizat acesta.  Tot el a declarat că Partidul Liberal nu susţine depolitizarea instituţiilor de drept şi vrea în fruntea Procuraturii Generale un reprezentant al unui partid politic. Nu sunt de acord cu această politică de depolitizare, care înseamnă că cineva îşi promovează omul său. A-ţi asuma actul guvernării înseamnă să ai funcţii. Cum să răspund eu de contrabandă de ţigări, maşini, dacă nu am funcţii? Noi, fracţiunea PL, nu mai susţinem de azi înainte, odată ce am ajuns la denunţarea acordului, să ne batem pentru un mistreţ, un purcel, înseamnă că ne-au folosit. Aşa guvernare să o facă cu comuniştii, nu cu noi".

Partidul Comunist  ar putea susține candidatura  lui Pârlog. Aceasta reiese din declarația  liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, care l-a lăudat  pe ex-ministru al Justiției. "Vitalie Pîrlog nu s-a promovat rău în calitate de ministru al Justiţiei şi nu numai, ci şi în diferite structuri în care a activat şi activează. Îmi pare că este o persoană foarte bine pregătită. Opinia noastră despre dumnealui în perioada când era ministru al Justiţiei a fost una pozitivă", a menţionat dumnealui.

Doar Partidul Democrat s-a abținut de la comentarii, iar decizia urmează să fie luată în viitorul apropiat. Preşedintele de onoare al formaţiunii, Dumitru Dacov, a declarat astăzi că întâi trebuie analizate competenţele fostului ministru al Justiţiei.

"Nu votăm pe nimeni care a lucrat pe timpul comuniştilor, chiar nu cred că este un motiv plauzibil, trebuie să vedem care este nivelul de competenţă, dar nu mă pot pronunţa, pentru că nu-l cunosc îndeaproape. Îl ţin minte ca pe un ministru simpatic şi activ", a subliniat Dumitru Diacov.

Democracy Media  precizează că conform Constituției , dreptul de a decide candidatura îî revine președintelui Parlamentului. Nicolae  Timofti a preferat să înstituie o comisie specială creată pentru a selecta un candidat, care l-a propus pentru funcția  de procuror general  pe fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog .Acesta va ajunge însă la şefia Procuraturii Generale numai dacă va fi votat de cel puţin 51 de parlamentari.

Comentarii: 0  
 
TAGURI