Dezvăluirile șocante ale lui Sturza privind activitatea josnică a lui Platon: „Vorbim despre miliarde de dolari și despre atacuri frauduloase”
1 August 2016 22:01
Veaceslav Platon este doar o interfață a unei grupări extrem de serioase, care „a selectat” Republica Moldova pentru operațiuni financiare și, în special, de spălarea banilor din zona Federației Ruse, și nu doar a Federației Ruse. De această părere este ex-premierul RM, Ion Sturza.

 Într-un interviu pentru Europa Liberă acesta declară că Platon ar reprezenta gruparea de spălare a banilor a lui Alexandr Grigoriev, partener de afaceri cu Igor Putin. Această grupare ar fi fost tutelată de către Serviciile Speciale din Rusia. Potrivit lui Sturza, doar prin sistemul bancar din Moldova, într-un timp relativ scurt au fost spălați peste 20 de miliarde de dolari.

„Vă dați seama că lucrurile acestea nu se întâmplă pentru că dl Platon de la Chișinău este atât de genial și a pus la punct niște scheme în care a implicat toată lumea. Este o combinație extrem de serioasă, vorbim despre miliarde de dolari, vorbim de sute de milioane de profit care contează foarte mult și eu cred că poate să aibă anumite repercusiuni pentru cei care astăzi aparent le contestă sau, de fapt, vor să le preia”, spune Sturza.

Fostul premier a mai spus că Platon trebuia oprit la un moment dat, întrucât este cunoscut încă din anii 1990 pentru schemele pe care le efectua – recuperări frauduloase de TVA, atacuri asupra sistemului energetic din Moldova, dar și Ucraina. Acesta a adăugat că autoritățile mai multor țări în care Platon își desfășura activitatea vroiau să-l rețină demult.

„Îmi aduc aminte de un document pe care l-am văzut în anul 2005 - o scrisoare a procurorului Federației Ruse către președintele Republicii Moldova unde se descria, spre exemplu renumitul atac raider asupra sistemului energetic ucrainean. Imaginați-vă că procurorii Federației Ruse, ai Ucrainei și președintele Republicii Moldova nu puteau să-l oprească pe băiat în schemele lui. Deci, evident că era o forță. Până la urmă ar fi cazul ca justiția din țările respective, inclusiv Republica Moldova, să-și spună cuvântul asupra schemelor care au fost derulate de acest băiat”, a subliniat ex-premierul Sturza.

Comentarii: 0  
 
TAGURI