Locuitorii Chișinăului vor plăti cu 8,2 la sută mai mult pentru energia termică
17 Septembrie 2016 14:02
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, vineri, 16 septembrie, un nou tarif la energia termică livrată consumatorilor din Chișinău, transmite Democracy.MD.


Astfel, locatarii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti un tarif de 1.068,22 lei pentru o gigacalorie (Gcal), în creștere cu 81,22 lei (8,2%) față de tariful în vigoare din anul 2011.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a satisfăcut parțial solicitarea SA „Termoelectrica”, care a cerut o majorare a tarifului cu peste 27%. 

Examinarea problemei majorării tarifului la energia termică a durat mai bine de două ore și jumătate. Într-un final, ANRE a decis să satisfacă parțial solicitarea SA „Termoelectrica” de revizuire a tarifului, care nu a fost modificat pe parcursul ultimilor cinci ani. Conform modificărilor, tariful la energia termică pentru consumatorii finali a fost majorat cu 8,2% și va constitui 1068 de lei pentru o gigacalorie. 

Directorul SA „Termoelectrica”, Veaceslav Ene, a rămas nemulțumit de decizia ANRE. Funcționarul a încercat să-i demonstreze directorului ANRE, Sergiu Ciobanu, că întreprinderea suportă pierderi mari din cauza că tarifele nu sînt ajustate. 

Totodată, problema majorării tarifelor la energia electrică nu a fost examinată la ședința de astăzi a ANRE. Sergiu Ciobanu a menționat că ANRE va convoca o ședință separată pe această chestiune.

Anterior SA „Termoelectrica” a solicitat ANRE majorarea tarifului la energia termică cu 27,4% - pînă la 1257,38 de lei pentru o gicacalorie. Reprezentanții întreprinderii au motivat solicitarea prin creșterea substanțială a cheltuielor pentru producția și furnizarea energiei termice de la ultima ajustare a tarifelor. Ultima dată tariful la energia termică a fost modificat în anul 2011.

Comentarii: 0  
 
TAGURI