Sancțiuni dure împotriva Rusiei
18 Martie 2014 20:46
3415 0 Inna Juminschi Democracy
 După semnarea acordului privind alipirea Crimeii la Rusia comunitățile internaționale au reacționat imediat. Rusia a fost exclusă din grupul celor mai puternice țări din lume (G8). 
După semnarea acordului privind alipirea Crimeii la Rusiacomunitățile internaționale au reacționat imediat. Rusia a fost exclusă din grupul celor mai puternice țări din lume (G8).
 Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Franţei, care a declarat că în contextul situaţiei din Crimeea, vor fi suspendate temporar drepturile Moscovei în G8. De asemenea, Statele Unite au declarat că săptămâna viitoareliderii celorlalte şapte state se vor reuni la Haga pentru a discuta situaţia din Ucraina. Mai multe ţări europene au avertizat deja Moscova să se aştepte la consecinţe dure pentru decizia de anexare a Crimeei.
 "Pentru că ţările G8 sunt îngrijorate, aceasta fiind o expresie a dialogului comun dintre marile state, am decis să suspendăm participarea Rusiei, aşa cum văd toate celelalte ţări, care acum sunt şapte state mari fără Rusia", a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Laurent Fabius.
 Preşedintele Franţei a condamnat anexarea Crimeei şi a declarat că Europa trebuie să dea un răspuns dur Moscovei. Premierul britanic a spus că Moscova va trebuie să facă faţă unor consecinţe grave, iar şeful diplomaţiei de la Londra a declarat că prin alipirea peninsulei ucrainene, Rusia a ales izolarea internaţională. Totodată, Franţa şi Marea Britanie au anunţat astăzi că suspendă şi cooperarea militară cu Rusia. Cancelarul german, Angela Merkel, a acuzat Rusia că încalcă normele dreptului internaţional. La rândul lor, Statele Unite şi Polonia au calificat drept "inacceptabil" evenimentul de astăzi. Vicepreşedintele american, Joe Biden, a declarat că intervenţia Moscovei în Crimeea este furt de teritoriu şi a promis că Statele Unite vor ajuta la păstrarea securităţii statelor din NATO, care au frontieră comună cu Rusia. 
Referitor la acest subiect s-a pronunțat și premierul României, Victor Ponta: "Nesancţionarea unei asemenea situaţii duce practic, la extinderea ei în alte zone şi mă refer la Transnistria, zona de Nord a Georgiei. Este foarte clar că Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă poziţii ferme, coordonate şi realiste, care să dea un semnal foarte clar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei", a declarat premierul României.
Şi Japonia a instituit sancţiuni împotriva Rusiei. Guvernul de la Tokyo a decis să amâne tratativele privind încheierea unui pact de investiţii cu Rusia şi să simplifice obţinerea vizelor nipone. În acelaşi timp Turcia a ameninţat să închidă strâmtoarea Bosfor pentru navele ruse, dacă vor avea loc acte de violenţă împotriva tătarilor din Crimeea, iar Londra a decis să oprească orice cooperare militară cu Moscova.
Comentarii: 0  
 
TAGURI