Proiectul Cadrului de referință al Curriculumului Național, discutat în Găgăuzia
17 Martie 2017 16:00
În Găgăuzia au avut loc dezbaterile publice privind proiectul Cadrului de referință al Curriculumului Național și privind modelele de Plan-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, informează Democracy.MD.

La dezbateri au participat circa 50 de persoane din Comrat și Cimișlia. Discuțiile au fost organizate în două ateliere de lucru, unde au luat parte experți în domeniul educației, reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, profesori universitari, cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general, părinți și elevi.

În baza proiectelor de plan cadru prezentate de către echipa de autori, au fost puse în discuții posibile modele de plan cadru pentru instituțiile de învățământ cu instruire în limbile minorităților naționale, reieșind din tendințele acutale de dezvoltare a Cadrului de referință a Curriculumului Național, precum și a prevederilor articolului 40 ( pct.10) al Codului educației.

În context, s-a conturat oportunitatea unei întrevederi suplimentare care ar permite elaborarea unor modele de Plan-cadru ajustate la specificul regional.  

Menționăm că, discuțiile publice sunt organizate în parteneriat cu Institutul de Politici Publice în cadrul Proiectului „Consolidarea colectivităţilor şcolare: creşterea rolului părinţilor şi comunităților în guvernarea educaţiei”, implementat cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă în cadrul Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova” Consultările publice continuă, iar pe parcursul lunilor martie și aprilie, în regiunile Nord, Centru și în UTA Găgăuzia vor fi organizate mese rotunde.

După încheierea dezbaterilor, proiectele documentelor vor fi propuse pentru aprobare Consiliului Național pentru Curriculum.

Proiectul Cadrului de referință al Curriculumului Național și modelele Planului-cadrupentru învățământul primar, gimnazial și liceal sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației, la rubrica Transparența decizională. Iar termenul pentru dezbateri publice pe marginea documentului se extinde până la 31 martie 2017.

Comentarii: 0  
 
TAGURI